pátek 29. března 2024 Taťána

Ve Šternberku se loni narodilo 1127 dětí. Nejplodnějším měsícem byl srpen

Celkem 1127 dětí se v loňském roce narodilo v Nemocnici Šternberk. Mezi novorozenci bylo 572 chlapců a 555 děvčátek, z toho hned 6 párů dvojčat. Prvního letošního miminka se porodnice dočkala 1. ledna v čase 1 hodina 38 minut, kdy přišel jako první v Olomouckém kraji na svět chlapec Filip.

Ve srovnání s rokem 2017, kdy přišlo na svět 1017 dětí, porodnost ve šternberské nemocnici vzrostla o deset procent. „Nejplodnějším měsícem byl loni srpen, kdy se narodilo hned 125 miminek. Nejméně dětí se naopak narodilo v listopadu, kdy jsme pomohli na svět 79 dětem,“ prozradila Radka Sedláčková, vrchní sestra porodnicko-gynekologického oddělení Nemocnice Šternberk.

Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice Šternberk se o těhotné ženy stará nejen v době porodu, ale nabízí jim také oblíbené předporodní kurzy, těhotenskou jógu či plavání pro těhotné ženy. Maminkám těsně po porodu nově od září nabízí také lekce masáže miminek, které jsou vhodné například pro uvolnění a zklidnění miminka. Maminky se na lekci seznámí také se základy Baby Handlingu, což je koordinační cvičení, které podporuje správný psychomotorický vývoj dítěte.

Nejoblíbenějšími jmény pro čerstvě narozená miminka byla ta tradiční, česká. „U holčiček převažovala Tereza, Ema či Eliška, mezi chlapci vedl Jakub, Šimon, Vojtěch či Jan,“ uvedla Radka Sedláčková. Nouze ale nebyla ani o několik méně obvyklých jmen. V roce 2018 přišla ve Šternberku na svět například i Freja, Eleanor Joy, Manaya, Meda, Klementýna, Lamar či Anabel, z chlapců pak třeba Muhammad, Omeri, Tristan, Valerián, Zayn Samuel, Noel či Jeroným.

Prvním miminkem narozeným v roce 2019 v Nemocnici Šternberk, a zároveň i prvním miminkem narozeným v Olomouckém kraji, je chlapec Filip. Narodil se v čase 1:38 s porodní váhou 2950 gramů a mírou 50 centimetrů. Jeho maminka, první rodička letošního roku, přijela do porodnice rodit z Uničova.

Patnáctikilometrová cesta, kterou letošní první rodička absolvovala, přitom není u nastávajících maminek v Nemocnici Šternberk nijak výjimečná. S oblibou zde totiž dojíždějí rodit maminky z Bruntálu, Vítkova, Mohelnice i Olomouce.


 

Tisková zpráva | Foto Pixabay.com

Štítky porodnice, porody, Olomoucko, Šternberk

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.