sobota 20. dubna 2024 Marcela

Právě jsi byl nakažen HIV. Hoax o jehlách v Olomouci opět koluje na sociálních sítích

Na sociálních sítích znovu koluje poplašná zpráva, která falešně informuje o výskytu nakažených injekčních jehel v MHD. Jde o jednu z nejznámějších falešných zpráv a o jeden z nejstarších hoaxů vůbec. Poprvé se internetem šířil už v dubnu roku 2001.

„Takovou zprávu statutární město Olomouc nikdy nevydávalo...“

„Původním zdrojem je e-mailová zpráva. Byť jde stoprocentně o nepravdivou informaci, vzhledem k tomu, že je podepsaná dvěma osobami a tváří se jako úřední zpráva z olomouckého magistrátu, stále znovu se jí daří strašit a zneklidňovat další a další čtenáře. Opakujeme tedy, že takovou zprávu statutární město Olomouc nikdy nevydávalo a informace v ní uvedené se nezakládají na pravdě, jde o lež a mystifikaci," uvedl na adresu hoaxu mluvčí města Olomouce Michal Folta.

Další informace o hoaxu najdete zde

Celé znění hoaxu

Čti a sdílej!
VÝZVA

Před několika týdny si sedla jedna dívka v kině na něco píchajícího na sedadle. Když vstala, aby zjistila, co to bylo, našla zapíchnutou jehlu do sedadla, na které byl připevněn vzkaz: "Právě jsi byl(a) nakažen HIV".

Kontrolní středisko chorob zaznamenalo v poslední době mnoho podobných případu v mnoha dalších městech, hlavně v Praze.

Všechny testované jehly byly HIV pozitivní nebo obsahovaly zhoubný typ žloutenky. Středisko taktéž udává, že takovéto jehly byly nalezeny i na veřejných bankomatech a hlavně v dopravních prostředcích MHD. Je více než pravděpodobné, že jehly nastrkávají HIV nakažení narkomani.

Žádáme každého, aby byl v takových případech obezřetný. Měli byste si pozorně prohlédnout každé veřejné sedadlo židli s největší opatrností. Starostlivý vizuální pohled by měl stačit.

Zároveň vás žádáme, abyste tuto zprávu podali co nejvyššímu počtu vašich blízkých, přátel i známých, které tak upozorníte na toto nebezpečí.

Je to velmi důležité! Můžete zachránit život jen tím,že odešlete tuto zprávu dále. Prosím, věnujte pár sekund vašeho času na odeslání tohoto odkazu přátelům a známým, ale i sousedům a kolegům v práci.

Děkujeme

MUDr. Eva Bendová
ing. Vladislav Vlasák

Magistrát města Olomouce
- odbor ekonomický
Horní náměstí - radnice, 771 27 Olomouc
e-mail: vladislav.vlasak@mmol.cz tel: +420 585 513 368

Foto Pixabay.com

Štítky hoax, fake news, jehly, HIV, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.