úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Kauza lihové mafie: Soud se bude zabývat případem správce, který se staral o Březinův sklad v Olomouci

Rozsáhlé obchody s nezdaněným lihem, za kterými jako hlavní organizátor stál Radek Březina, vypluly na povrch na podzim 2012, kdy se v ČR objevila úmrtí způsobená nelegálně vyrobenými lihovinami s jedovatým metylalkoholem. 10. ledna se olomoucký krajský soud začne zabývat případem správců nemovitostí hlavního organizátora podvodů s lihem Radka Březiny.

Kvůli kauze, v níž tyto lihoviny způsobily do února 2014 celkem 48 úmrtí, se policie soustředila také na pátrání po nelegálních výrobnách.

- Nyní souzený případ je jedinou kauzou, ve které nepadl pravomocný verdikt. Týká se správce Březinových nemovitostí Ivana Kováříka a také Tomáše Pantlíka, který se staral o sklad v Olomouci. Kovářík původně dostal od krajského soudu devět let a dva měsíce, Pantlík jako jediný nebyl souzen za účast na organizované skupině a jako jediný navíc dostal podmíněný trest. Jejich odvolání vrchní soud v červnu 2017 vyhověl s tím, že jejich zavinění není zcela bez pochybnosti prokázáno.

- Některé řetězce zaměřené na nelegální výrobu lihovin přitom předtím fungovaly dlouhé roky. Největším odhaleným případem byla právě skupina Radka Březiny. Podnikatel z Kostelce u Zlína byl i podle svého přiznání hlavou organizace, která za 15 let dodala na trh desítky milionů litrů lihu. Podle staršího rozsudku připravila stát na daních o 6,39 miliardy korun, verdikt vrchního soudu roku 2017 mluví o škodě 5,6 miliardy.

PSALI JSME: V případě Pantlíka a Kovaříka z lihové mafie rozhodne soud v lednu

- Lihu bylo podle odhadů Tomáše Březiny mezi roky 2003 a 2012 nelegálně získáno z jeho společnosti Morávia-Chem - oficiálně výrobce kapaliny do ostřikovačů automobilů - mezi 20 a 30 miliony litrů. Na lihoviny ho pak zpracovávala Likérka Drak i další. Podle Radka Březiny bylo odběratelů přes 30, někteří i na Slovensku, jména ale šéf skupiny odmítl odhalit.

- V prosinci 2015 uznal olomoucký krajský soud Radka Březinu a dalších sedm obžalovaných vinnými. Za účast na organizované skupině a pro trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné platby jim vyměřil tresty v rozmezí od čtyř do 13 let a čtyř měsíců (nejvyšší trest dostal právě Radek Březina).

- Kvůli odvolání obžalovaných i žalobce se případem Radka Březiny a jeho spolupachatelů zabýval v červnu 2017 olomoucký vrchní soud. Hlavnímu organizátorovi potvrdil 13 let, jeho bratru Tomášovi trest zvýšil na šest let (později mu byl jako spolupracujícímu obviněnému snížen na 3,5 roku a loni v listopadu byl propuštěn). Dalším třem obžalovaným soud tresty potvrdil, jednateli Morávia-Chemu Radku Menšíkovi trest snížil o rok na 11 let. Loni v červenci Radek Březina neuspěl s dovoláním u Nejvyššího soudu, stejně dopadli i další odsouzení.

- V srpnu pak olomoucký krajský soud zastavil část případu lihové mafie, která se týkala čištění lihu v Ostravě v letech 1998 až 2001. Důvodem byla neúčelnost stíhání. Soud tak zohlednil pravomocně uložené předchozí tresty, které členové mafie za podvody s lihem již dostali. Krajský soud tuto část kauzy původně označil za promlčenou, případ mu však vrátil na základě dovolání žalobce Nejvyšší soud.

- Před soudem skončili i další lidé, kteří obchodovali s nelegálním lihem od Březiny. V lednu 2015 vyměřil Krajský soud ve Zlíně otci a synovi Pražanovým, kteří podle obžaloby způsobili zkrácením daně škodu nejméně 353 milionů korun, devět let vězení. Oba se odvolali, podobně jako žalobce, rozsudek ale v červenci 2016 potvrdil olomoucký vrchní soud. V únoru 2017 Nejvyšší soud odmítl dovolání Pražanových i nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Loni v lednu pak Ústavní soud odmítl stížnost Stanislava Pražana.

- K velkým odběratelům lihu od Březiny patřil Pavel Čaniga (podle médií plnil roli "bílého koně"). Krajský soud ve Zlíně mu v únoru 2017 uložil za krácení daně 11,5 roku vězení. Bývalý jednatel distribuční firmy Robert Sedlařík dostal deset let a jednatel další firmy Dominik Nagy osm let. Olomoucký vrchní soud loni v červnu některým obžalovaným tresty zvýšil: Sedlaříkovi na 11 let, Nagyovi na 9,5 roku a Čanigovi potvrdil 11,5 roku.

- Žalobci rozsáhlou lihovou kauzu odkrývají i z jiných stran, v září 2017 třeba podali obžalobu na čtyři lidi v souvislosti s legalizací majetku Radka Březiny. Mezi obžalovanými je i jeho otec Vladimír. Obviněno je rovněž několik celníků. Loni v červnu dostal za nelegální obchody s lihem 11 let vězení nepravomocně majitel zkrachovalé likérky AB style Milan Antoniazi.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky mafie, líh, soud, Březina, kauza, Pantlík

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.