pátek 29. března 2024 Taťána

Muž dlužil firmě osm milionů, ale nesplácel. Tak se začal zbavovat majetku kvůli obavám z exekuce

Prostějovští policisté obvinili pětačtyřicetiletého muže, který se podle nich chtěl vyhnout placení mnohamilionového dluhu tím, že se zbavoval svého majetku.

Na případu pracovali policisté rok, z poškození věřitele obvinili zároveň mužovu přítelkyni a další tři muže. Podezřelí jsou z Prostějova, Brna a Kroměříže. Osmimilionový dluh zůstal muži z podnikání, dlužil pražské firmě. Obviněným hrozí až pět let vězení informoval mluvčí prostějovské policie František Kořínek. Policisté mapovali trestnou činnost pětačtyřicetiletého muže, jeho devětatřicetileté přítelkyně a dalších tří mužů ve věku od 42 do 64 let v období od srpna 2013 do prosince loňského roku.

Podle kriminalistů se v této době snažili společným jednáním zmařit nárok pražské firmy na splacení osmimilionového dluhu, který vznikl o několik let dříve při podnikání pětačtyřicetiletého muže. „V roce 2011 nyní obviněný muž svůj dluh vůči pražské společnosti uznal a zavázal se ho uhradit v dohodnutých splátkách," uvedl policejní mluvčí. Podle policie však podnikatel splátky neplatil a naopak se za pomoci ostatních obviněných začal formálně zbavovat svého majetku, aby tak znemožnil jeho případnou exekuci ve prospěch pražské firmy.

Společným jednáním obvinění věřiteli měli způsobit škodu přesahující čtyři miliony korun," doplnil Kořínek. Podle policistů bylo odhalování trestné činnosti pětice lidí mimořádně náročné, na případu pracovali více než rok. Odhalit museli mechanismus převádění majetků, prověřit finanční toky a zadokumentovat veškerou činnost podezřelých v rovině trestní i občanskoprávní.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky miliony, dluhy, majetek, policie

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.