pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Žáci zachycují život obyvatel v jedné části Olomouce, snímky pak vystaví na konci ledna

Žáci ZUŠ Miloslava Stibora z Olomouce chtějí deset měsíců mapovat život obyvatel v olomoucké městské části Chomoutov. Zachycují jej od loňského září formou dokumentární fotografie.

Netradiční projekt věnovaný 940 letům výročí této obce vyústí ve fotografickou výstavu, která se bude od konce ledna průběžně doplňovat informovali zástupci školy. „Zachycujeme Chomoutov komplexně. Po dobu deseti měsíců fotíme místní přírodu s typickými vodními plochami, každodenní život obyvatel, veřejné akce, ale také problematické jevy, s nimiž se místní potýkají. Studenti si díky široce pojatému tématu postupně osvojují jednotlivé fotografické techniky," uvedl pedagog základní umělecké školy Juraj Sosna, který má za sebou organizaci desítek fotografických dílen v tuzemsku i zahraničí.

Žáci zachycují i život obyvatel Chomoutova, jejichž důvěru si museli získat. „Část obyvatel projektu od začátku fandí. Jiní vnímají objektiv jako nevítaný zásah do soukromí, což musíme respektovat," uvedl Sosna. Podotkl, že práci mladých fotografů také částečně limituje nové nařízení EU o ochraně osobních údajů, tzv. GDPR. „Naštěstí se podařilo nastavit pravidla přijatelná pro všechny," dodal. Podle ředitelky ZUŠ Miloslava Stibora Zuzany Hrubošové projektu napomohla otevřenost zástupců místních organizací, klíčová byla podpora komise městské části a podpora tamního spolku Los Vesinos.

Díky projektu podle ní získala výuka pro žáky hlubší smysl. „Přináší jim poznání života v obci, kulturních tradic, mezilidských vztahů a nutí je formulovat vlastní fotografická sdělení do výtvarně zajímavých obrazů," uvedla ředitelka. Projekt má připomenout také loňské výročí, Chomoutov se připomíná poprvé v roce 1078 jako majetek kláštera Hradisko. Průběžná výstava fotografií projektu s názvem Chomoutov očima studentů bude umístěna od 28. ledna do konce března v galerii chomoutovské knihovny. Závěrečná výstava projektu se uskuteční v září v galerii ZUŠ Miloslava Stibora v Olomouci, odkud poté poputuje do Chomoutova, případně na další místa v Olomouci.

Autoři | Foto Facebook Bydlím v Chomoutově

Štítky Olomouc, žáci, škola, fotografie, dokumentování, výstava

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.