čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V Jeseníkách bude bojovat šedesát elitních vojáků. Winter Survival slaví čtvrtstoletí

Dvě desítky týmů z pěti zemí se zapojí do nadcházejícího nejtěžšího armádního přeboru Winter Survival. Letošní ročník je už pětadvacátý, bude spojený s odkazem a připomenutím 1. mezinárodních armádních lyžařských závodů konaných v únoru 1924 v Železné Rudě. Informoval o tom mluvčí závodu Pavel Pazdera. Závodníky letos čekají náročné přesuny zasněženým terénem jesenických hor, na dno sil si sáhnou po fyzické i psychické stránce.

Armádní Winter Survival simuluje činnost vojenské hlídky v neznámém zimním horském terénu. Zvláštností závodu, který se každoročně odehrává na jiných místech Hrubého Jeseníku, je také extrémní psychická zátěž. Potvrzují to samotní účastníci, mezi nimiž nechybějí každoročně rakouští horští myslivci, kteří doma suplují i horskou službu. Závodu se v uplynulých ročnících účastnili také Francouzi, Maďaři, Norové, Nizozemci či Slovinci. Loni závod zdárně dokončilo 20 družstev z 22, armádní mistrovství ovládli Rakušané.

Klání se uskuteční od 27. ledna do 1. února v pohoří Hrubého Jeseníku. Do zimního přírodního víceboje se zapojí 60 českých a zahraničních vojáků. „Českou armádu bude reprezentovat 15 družstev, z Německa, Polska, Rakouska a Slovenska přijede (celkem) pět armádních týmů," uvedl Pazdera.

Winter Survival se řadí mezi nejtěžší armádní závody v ČR, podle pořadatelů nemá soutěž obdoby ani ve světě. Během čtyř soutěžních dnů musejí tříčlenné vojenské hlídky při mnohakilometrových přesunech zdolávat skalní stěny, překonávat vodní toky a říční rokle, absolvují také orientační běh a měřené sjezdy na lyžích. „Celková délka přesunů na lyžích s veškerou výbavou pro přežití bude více jak 70 kilometrů," doplnil Pazdera.

Týmy absolvují řadu disciplín, dvě noci také vojáci stráví v zimních podmínkách ve volné přírodě. Zatímco v některých ročnících se potýkali s oblevou a deštěm, a přišli tak o možnost absolvovat část trasy na lyžích, jindy museli odolávat mrazivým teplotám. Letos je zase čeká dostatek sněhu, na horách ho leží v nejvyšších polohách až půldruhého metru.

Autoři | Foto Facebook Winter Survival

Štítky ČR, armáda, kondice, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.