úterý 16. dubna 2024 Irena

K případu kněze, který byl odsouzen za pohlavní zneužívání ministranta, se vrátí jesenický soud

Po deseti měsících se vrátí jesenický okresní soud k případu bývalého katolického kněze Adama Stanislava Kuszaje, který byl v roce 2011 odsouzen za pohlavní zneužívání tehdy šestnáctiletého ministranta.

Soud v listopadu 2016 povolil obnovu procesu na základě nových důkazů, které by mohly vinu kněze vyvrátit. K rozhodnutí však dosud nedospěl, od loňského jara se čekalo na vyhotovení znaleckého posudku. Případ nyní soud nařídil na 13. února. Soudce Miloš Kubíček na konci loňského dubna řekl, že jednání bylo odročeno kvůli vypracování revizního znaleckého posudku z oboru klinické psychologie a psychiatrie. Spis byl znalkyni odeslán na konci loňského května a zpět na jesenický soud se vrátil až na konci roku.

V případu hrají hlavní roli znalecké posudky z psychologie a to, zda původní znalecký posudek není chybně vychýlen ve prospěch mladíka. Rozhodnout by o tom měla právě revize případu z pohledu dalšího odborníka. Je možné, že při nadcházejícím jednání již padne rozsudek. Bývalého kněze soud potrestal v roce 2011. Kněz podle rozsudku tehdy šestnáctiletého chlapce osahával nejméně od března do června 2009, obžalovaný to však před soudem popřel.

Kuszaj byl odsouzen za pohlavní zneužívání a ohrožování výchovy mládeže a byl mu uložen půlroční trest s podmíněným odkladem na dva roky, soud mu navíc zakázal po dobu tří let pracovat s dětmi do 18 let. Trest byl muži sice na základě amnestie později prominut, po odsouzení byl však Kuszaj suspendován a kněžkou práci již vykonávat nemohl. Po pěti letech soud povolil obnovu řízení na základě nových důkazů, patří mezi ně výpověď kamarádky oběti, podle které si chlapec celou věc vymyslel. Nyní čtyřiadvacetiletý mladík, který dělal před lety ministranta v kostele v Javorníku na Jesenicku, však na svém původním tvrzení trvá.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kněz, soud, zneužívání, Kuszaj

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.