pátek 26. dubna 2024 Oto

Muzeum umění Olomouc plánuje pro letošní rok dvanáct výstav. Ta hlavní představí biskupa Karla

Muzeum umění v Olomouci chystá v tomto roce dvanáct velkých výstav. Hlavní bude projekt s názvem Za chrám, město a vlast, který zakončí čtyřletý vědecko-výzkumný projekt zabývající se osobností biskupa Karla z Lichtensteinu-Castelcorna.

V roce 2019 se návštěvníci Muzea umění Olomouc mohou těšit na výstavu kreseb výtvarníka Václava Ciglera, sbírky grafiky Muzea umění Olomouc nebo třeba expozici, která připomene stavby architekta Petra Braunera. Ten má na kontě taková architektonická díla jako je Pavilon A na výstavišti Fĺóra, věžový dům s vodojemem nebo krematorium v Šumperku. Třicáté výročí sametové revoluce připomene muzeum výstavou dobových fotografií a dokumentů, řekli zástupci muzea.

Hlavní výstavou bude projekt, který připomene biskupa Karla z Lichtensteinu - Castelcorna. Ten bude k vidění od 13. června do konce září, a to v prostorách Arcidiecézního muzea a v Arcibiskupském zámku v Kroměříži. „Završen tím bude výzkumný projekt našeho muzea, Univerzity Palackého v Olomouci a Masarykovy univerzity v Brně. Byl to nejvýznamnější mecenáš umění a architektury ve střední Evropě 17. století, který je velmi těsně spjat s bývalou olomouckou diecézí," řekl zástupce muzea Ondřej Zatloukal. Při této příležitosti byl natočen dokumentární film Barokní velmož, který režíroval Theodor Mojžíš. Předpremiéra filmu proběhne 23. ledna v Arcidiecézním muzeu.

První letošní výstavou v Arcidiecézním muzeu bude Křížová cesta z Orlice. Ta představí obrazový soubor čtrnácti zastavení křížové cesty z kostela Nanebevzetí Panny Marie na Orlici v Letohradě. V Muzeu moderního umění se na konci února vystaví malířská a kreslířská tvorba Miroslava Šnajdra. Letošní sezonu uzavře listopadová výstava Oltář z Lubiny, která bude ke shlédnutí v prostorách Arcidiecézního muzea. Kompletní program chystaných výstav naleznete zde.

Štítky kultura, muzeum, umění, plán, výstavy, film

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.