pátek 29. března 2024 Taťána

Nová kniha je věnována sběrateli hanáckých lidových písní Janu Poláčkovi

Sběrateli hanáckých lidových písní Janu Poláčkovi je věnována stejnojmenná kniha, kterou vydal spolek Folklorum za finanční podpory města Prostějova. Kniha obsahuje vybrané články, statě, dobové fotografie, recenze a dokumenty, díky kterým čtenář získá ucelený pohled na život a dílo Jana Poláčka.

Publikace čítá bezmála 70 stran textů a obsahuje čtyři desítky obrázků a fotografií sdělil editor knihy Zbyněk Žůrek. Poláček za svého života sesbíral tisíce hanáckých i slováckých písniček. „Pro čtenáře bude jistě také zajímavé, že v knize najde i část dosud nezveřejněných osobních poznámek a statí ze zápisníků Jana Poláčka," uvedl Žůrek. Poláček nebyl vystudovaný muzikolog ani etnograf. Narodil se 12. listopadu 1896 v Jaroměřicích nad Rokytnou.

Jeho rodina se však již v roce 1897 přestěhovala do Strážnice. Strážnické lidové hudební prostředí na Poláčka velmi zapůsobilo a učinilo z něj muzikantskou a sběratelskou osobnost. Poláček už jako student založil cimbálovou muziku, která vycházela ze stylu starých strážnických hudců. V roce 1929 se přestěhoval do Prostějova a v letech 1936 až 1947 vyšly čtyři díly jeho zpěvníku nazvaného Slovácké pěsničky. Další tři díly pak vyšly v letech 1949 až 1960.

Celkem je v nich zaznamenáno 1670 slováckých lidových písní. Při svém pobytu v Prostějově se Poláček věnoval i sběru hanáckých písní. Za deset let své sběratelské činnosti sesbíral na Prostějovsku zhruba tři tisíce písní, z nichž 1250 bylo postupně vydáno v letech 1966, 1975 a 2010 ve zpěvnících. Dalších přibližně tisíc písní, převážně kramářských a umělého původu, je ve sběratelově archivní pozůstalosti.

Autoři | Foto wikipedia.org, pixabay.com

Štítky Jan Poláček, sběratel, písně, zpěvník, cimbálovka, hudba, kniha, tradice, kultura

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.