pátek 19. dubna 2024 Rostislav

V Olomouckém kraji nominovala ČSSD na předsedu strany Jana Hamáčka

Sociální demokraté v Olomouckém kraji na své včerejší krajské konferenci nominovali na předsedu strany Jana Hamáčka, který ČSSD vede už nyní. Na prvního místopředsedu navrhli poslance Romana Onderku.

Informoval o tom krajský předseda ČSSD Jiří Zemánek, který svůj post na konferenci obhájil. Sociální demokraté budou volit nové vedení na březnovém sjezdu v Hradci Králové. Sociální demokraté v kraji navrhli na řadové místopředsedy ministra kultury Antonína Staňka a ministryni práce Janu Maláčovou. „Všichni čtyři nominovaní získali výraznou podporu, byla minimálně devadesátiprocentní," řekl Zemánek.

Hamáček chce místo v čele strany obhájit, získal podporu většiny krajů, kde se již konference sociálních demokratů konaly, včera také ve Zlínském kraji a v sobotu na Vysočině. Dříve ho podpořili straníci také v Královéhradeckém, Libereckém, Pardubickém, Plzeňském a Středočeském kraji. Čtyřicetiletý Hamáček se předsedou ČSSD stal loni v únoru.

Je také prvním místopředsedou vlády Andreje Babiše (ANO) a ministrem vnitra. ČSSD byla v minulém volebním období nejsilnější parlamentní stranou a měla premiéra Bohuslava Sobotku. V parlamentních volbách v roce 2017 ale strana propadla a z dřívějších 20 procent spadla na sedm procent volebního zisku. To vedlo k obměně vedení. Strana potom utvořila menšinovou vládu s hnutím ANO, důvěru vládě pomohli získat komunisté.

Autoři | Foto Facebook Jan Hamáček

Štítky ČSSD, Hamáček, politika

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.