pátek 26. dubna 2024 Oto

Tříkrálová sbírka v olomouckém děkanátu slaví nový rekord, vybralo se o 173 tisíc korun více než loni

Tříkrálová sbírka je viditelným důkazem, že lidem není lhostejný osud bližních. Díky štědrosti dárců činí výtěžek sbírky v olomouckém děkanátu rekordních 1 823 628 korun. Za dvacet let svého trvání se sbírka stala příležitostí netradičního potkávání lidí jak na prahu příbytků, tak v ulicích či institucích. Sdílené zážitky koledníků vypovídají o vzácných okamžicích mnohých lidských setkání. Zájem o tříkrálovou koledu z řad dobrovolníků, dětí i dospělých, rok od roku vzrůstá.

V olomouckém děkanátu se vydalo začátkem ledna do ulic prosit ve prospěch potřebných na 1480 koledníků a vedoucích skupinek, což je o 80 dobrovolníků více než loni. Pro lidi ocitající se v nouzi se podařilo získat rekordní částku 1 823 628 korun. Výtěžek Tříkrálové sbírky 2019 tak přeskočil loňskou laťku o 173 444 korun. Vykoledovaná částka je pomyslným teploměrem lidské solidarity i důvěry lidí na Olomoucku. „Lidé se stále více otevírají. Máme zprávy od místních asistentů, že i v místech, kde loni zůstaly dveře zavřené, letos koledníky přijali. Rok od roku roste důvěra lidí ve sbírku, a to se odráží i v jejich štědrosti,“ vypráví Veronika Velčovská, koordinátorka Tříkrálové sbírky Charity Olomouc.

V minulosti jezdili za rozpečeťováním pokladniček pracovníci Charity na místní obecní úřady, dnes již druhým rokem přijíždí polovina zástupců obcí ke sčítání výtěžku za koordinátory na Charitu. „Jsme za to nesmírně vděčni, protože přímé setkání tváří v tvář s pracovníky úřadů buduje naše vztahy a posiluje vzájemnou důvěru, což je jedním ze základních předpokladů pro společnou pomoc lidem v krizi a na okraji společnosti, ať jsou kdekoliv,“ vysvětluje Milada Malíšková, koordinátorka sbírky pro venkov Charity Olomouc.

Dávat je víc než přijímat

Tříkrálový kostým oblékl i olomoucký biskup Antonín Basler, ředitel olomoucké Charity Petr Prinz a vedoucí podpůrných činností Charity Olomouc Petr Macek. Společně navštívili pracovníky významných městských institucí. „Nejde jen o to, že chceme ve prospěch potřebných něco vybrat, jde i o tu koledu, o to setkání, které je někdy důležitější, než kolik nám lidi dají,“ přibližuje ředitel olomoucké Charity Petr Prinz a dodává „Rádi bychom sami dávali, než jenom přijímali, kéž by to bylo poselstvím všech koledníků v České republice."

Koledovalo se v domově pro seniory, tříkrálovou návštěvu si vyžádalo například i vedení Vojenské nemocnice sídlící v Klášterním Hradisku. Do letošní Tříkrálové sbírky se zapojily i dvě školy: Základní a mateřská škola Olomouc – Holice a Základní škola a mateřská Škola Olomouc, Řezníčkova. Koledníci obešli mnohá místa, všude kam zavítali, přinášeli požehnání a radost. „Na koledu nás pozval syn paní, které bylo 91 let. Přišla ke dveřím a celou koledu si s námi zazpívala. Dětem řekla, že má dnes hezký den, že jí udělaly velikou radost, protože za ní přišly,“ líčí Daniela Pazderová, vedoucí tříkrálové skupinky a pastorační asistentka Charity Olomouc.

V obci Bystročice letos koledovalo 27 dětí. „U nás se z koledování stala už tradice. Na tříkrálovou sbírku upozorňujeme vždy dopředu letáčkem, občané s tím už počítají, pro děti mají kromě příspěvku do sbírky přichystané i nějaké drobnosti, jako jsou třeba sladkosti. U nás se nestává, že by dětem někdo neotevřel. Ještě ráno, než jsem odvezla kasičky na Charitu, přišly dvě paní, že chtějí přispět, že nebyly doma, když koledníci obcházeli vesnici,“ vypráví Marta Turečková, starostka Obecního úřadu Bystročice.

Z výtěžku Tříkrálové sbírky podpoří Charita Olomouc rozvoj domácí hospicové péče, potravinovou a materiální pomoc jednotlivcům a rodinám v krizi a rozvoj sociálního bydlení. Charita Olomouc děkuje všem lidem dobré vůle, kteří otevřeli svá srdce a přispěli svým darem pro potřebné.

Tisková zpráva

Štítky Tříkrálová sbírka, Tři králové, charita, peníze, rekord

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.