úterý 19. března 2024 Josef

FOTO/VIDEO: Moravské divadlo uvede muzikál Starci na chmelu. O hudební doprovod se postará živá kapela

Moravské divadlo Olomouc uvede v pátek premiéru muzikálu Starci na chmelu. Představení diváky přenese do šedesátých let, kdy školní mládež jezdila na chmelové brigády.

Divadelní adaptace prvního českého filmového muzikálu se ujme režisér a producent Petr Novotný, se zdejším souborem činohry spolupracuje poprvé. Petr Novotný stál jako režisér a producent za slavnými muzikálovými inscenacemi jako Jesus Christ Superstar a Evita. „V době, kdy do kin šel film Starci na chmelu mi bylo šestnáct let. O rok později jsem sám měl možnost prožít přesně to stejné, co se stalo Hance a Filipovi. I v našem případě to skončilo odchodem ze školy. Díky tomu jsem mohl hercům popsat úplně přesně pocity, které člověk v takové situaci má. Minulý rok jsem šel po představení do foyer, kde stála paní, která se mne zeptala, zda jí nepoznávám. Přiznal jsem, že ne. Připomenula se mi, že to je ona, se kterou jsem to vše prožil. A za čtrnáct dní potom mi volali z Moravského divadla, zda bych se nechtěl ujmout režírování Starců na chmelu. Bez váhání jsem odpověděl, že ano,“ řekl Petr Novotný.

Děj se odehrává v šedesátých letech v socialistickém Československu na chmelové brigádě. Ve Starcích na chmelu jde především o lásku, která se dotýká všech lidí. Hlavní hrdinové hledají smysl života a svou identitu. Ačkoliv dnešní mladí lidé tuto dobu nezažili, příběh Starců na chmelu je podle režiséra věčný a jistě je zaujme. Navíc dospíváním a první velkou láskou si snad prošel každý.

O hudbu se postaral Filip Tailor, který se podílel svou prací i na Šakalích létech. „Písničky ze Starců na chmelu prověřil zub času a ony v té zkoušce obstály a zlidověly. Pochopitelně se snažíme co nejverněji přiblížit originálu. Do naší inscenace se mi podařilo sehnat živou pětičlennou kapelu v obsazení bicí, baskytara, kytara, klávesy a saxofon střídající se s klarinetem a všechny pozice obsadit opravdu skvělými muzikanty, takže si myslím, že se diváci a posluchači mají na co těšit,“ shrnul Tailor. Kostýmy navrhl jeden z nejvyhledávanějších českých výtvarníků současnosti Roman Šolc.

Choreografii má na starosti choreografka Petra Parvoničová. „Starci na chmelu jsou krásná česká klasika, popravdě se takový muzikál staví jedna radost. Snažím se dodržovat retro styl a nepřinášet prvky, které by se vymykaly době. Od první zkoušky jsem byla příjemně překvapena energií a snahou celého souboru a věřím, že výsledek určitě bude stát za to,“ řekla Parvoničová.

V roli Hanky se představí Daniela Klevetová, která je absolventkou oboru muzikálového herectví. Tu muzikál Starci na chmelu provázel celým studium, a tak se pro ni stal osudovým. Filipa si zahraje Tomáš Krejčí, který účinkoval v Šakalích létech. ,,Pěveckou průpravu už mám, s tou taneční je to u mě trošku na štíru,“ řekl s úsměvem Krejčí.

Na muzikál Starci na chmelu si můžete zajít do Moravského divadla. Podívejte se na program zde.

Štítky kultura, divadlo, představení, Starci na chmelu

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.