pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Muž, na kterého byl vydán zatykač, se ukrýval půl roku. Vydával se za vlastního bratra, nakonec ho prozradila jizva

Více než půl roku se dařilo šestačtyřicetiletému muži ze Šumperska vyhýbat trestnímu řízení. V červnu minulého roku na něj vydal Okresní soud v Olomouci příkaz k zatčení.

„Soud jej sháněl z proto, že řádně a včas neplnil výkon trestu obecně prospěšných prací, který mu byl uložen soudem za spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Protože nechtěl skončit za mřížemi, snažil se udělat všechno proto, aby se pro policisty stal jen stěží dohledatelným,“ řekla policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Muž se nebál zajít až tak daleko, že si půjčil identitu svého mladšího bratra, který se dlouhodobě zdržuje v zahraničí. To se ale policistům podařilo odhalit. Zjistili také, že se muži v září roku 2015 podařilo nechat si vystavit nové doklady na jméno svého bratra, ale se svojí fotkou. S těmito doklady se pak mohl kdekoliv prokazovat. Ačkoliv s bratrem jsou si velmi podobní, policistům neunikl jeden rozdíl, a to drobná jizva v obličeji hledaného muže. Tu spatřili na falešných dokladech.

„Dalším operativním šetřením se pak policistům podařilo zjistit, že je hledaný muž, vydávající se za svého bratra, hospitalizován v jedné z olomouckých nemocnic. Další kroky policistů proto směřovaly do zdravotnického zařízení, ve kterém byl hledaný muž zatčen a následně eskortován k soudu. V současné době policisté zjišťují, zda se muž v souvislosti se změnou identity, nemohl dopustit ještě dalšího protiprávního jednání,“ dodala Vybíhalová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky jizva, policie, trest, zločinec, identita

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.