pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Přerovská radnice zaplatí přes půl milionu korun za opravu prasklin na městských budovách

Za opravu trhlin, které se loni na podzim objevily na dvou městských budovách v Přerově, zaplatí radnice dohromady přes půl milionu korun. Objekt školky U Tenisu město opravilo během několika týdnů, tělocvična Střediska volného času Atlas a Bios v Žižkově ulici se však mohla zpřístupnit dětem po opravách až na přelomu loňského a letošního roku.

Opravy budou na objektech pokračovat i na jaře, řekla mluvčí radnice Lenka Chalupová. Na poškození budov se podepsalo dlouhodobé loňské sucho. „Zabezpečení střediska volného času Atlas trvalo déle, zásah byl náročnější. Odborníci museli stáhnout konstrukci ve výšce podlahy, bylo třeba použít šikmé vzpěry, které byly zapřeny o chodník v těsné blízkosti budovy. Trhliny byly vyplněny injektáží, pak se opravily omítky a konečnou tečkou bylo vymalování," uvedla mluvčí radnice.

Podle statika svědčil tvar trhlin o poklesu základů pod rohem tělocvičny. Za zabezpečení budovy střediska a práci statika zaplatila radnice dosud 240 tisíc korun, dalších zhruba 111 tisíc korun budou stát práce na jaře. Podobnou situaci řešil magistrát loni na začátku září, kdy muselo kvůli trhlinám ve zdi opustit Mateřskou školu U Tenisu 96 dětí. Praskliny na stěnách budovy podle odborníků vznikly sesycháním podloží. Odborná firma je odstranila injektáží a sanací.

Náklady na zabezpečení tohoto objektu vyšly dosud na 140 tisíc korun, dalších 110 tisíc korun město investuje do dalších prací rovněž na jaře, doplnila Chalupová. Děti po dobu oprav budovy školky docházely do blízkých základních škol U Tenisu a Želatovská, kam byla přemístěna i část jejich nábytku a hraček. Od konce září se mohly vrátit do svých prostor.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky praskliny, radnice, peníze, budovy

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.