čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Nejkrásnější alej mají v Zábřehu u rybníka Oborník. Lipová alej se v anketě umístila na prvním místě v rámci Olomouckého kraje

Lipová alej na hrázi u rybníka Oborník v Zábřehu se stala alejí Olomouckého kraje za rok 2018 díky 167 hlasům získaným v anketě Alej roku. V 8. ročníku celostátní internetové hlasovací ankety pořádané spolkem Arnika letos soutěžilo rekordních 92 nominovaných alejí a stromořadí ze všech krajů České republiky.

V rámci Olomouckého kraje se zábřežská lipová alej umístila na prvním místě a v celkovém pořadí se zastavila na jedenácté pozici. Alej nominoval do ankety pan Jan Senius.

„V místech dnešní aleje se po svém návratu z arktických výprav procházel moravský cestovatel Jan Eskymo Welzl a možná si zde při pohledu na vlnky Moravské Sázavy vzpomněl na svá první setkání s polárními medvědy. Alej jsem vyfotil na paměť všem ledním medvědům, budoucím, současným i již zesnulým, s přáním, aby jim ještě svitla naděje,“ uvedl k nominaci Jan Senius.

Cílem ankety Alej roku je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Lidé objevují nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorňují na ta, kterým hrozí zánik, a představují mladé aleje, které společně vysázeli.

„Zábřežáci si uvědomují velký význam aleje na středověké hrázi rybníka Oborník, i to bylo důvodem, proč prošla v roce 2012 výraznou revitalizací s podporou evropských dotací. Je potěšující, že se ošetřené či vysazené dřeviny vyvíjejí dle předpokladů projektu a alej tak může i do budoucna plnit všechny své funkce pro přírodu či společnost,“ doplnil k výsledku starosta František John.

Vítěznou alejí osmého ročníku ankety se stala dubová Alej přátelství na jezeře Medard u Sokolova. Získala přízeň 1592 hlasujících a stala se nejoblíbenější alejí roku 2018 jak v Karlovarském kraji, tak i v celé republice.

Tisková zpráva

Štítky lipová alej, lípa, alej, Oborník, soutěž, stromořadí, příroda, ocenění, Alej roku

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.