čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V Jeseníkách leží dva metry sněhu, lyžařské areály jsou plně v provozu

V nejvyšších částech Jeseníků leží téměř dva metry sněhu a v lavinových katastrech jsou podle horské služby naváté až čtyři metry. Lyžařská střediska jsou v plném provozu, s nedostatkem sněhu problém rozhodně nemají. Užívat si na horách mohou i běžkaři, trasy jsou pro ně upravené.

V Jeseníkách snížili horští záchranáři stupeň lavinového nebezpečí z třetího na druhý, stalo se tak po dnešním měření v lavinových katastrech. V týdnu mohli lyžaři na hory uniknout před smogem v nížinách, bylo zde azurové nebe. Nyní už je mlha. „Na Ovčárně máme v tuto chvíli minus 11 stupňů a je velmi silná mlha. Běžkařské stopy jsou protažené mezi Červenohorským sedlem, Ovčárnou a Pradědem. Středisko na Ovčárně je v provozu, zima je v plném proudu," řekl dispečer jesenické horské služby Ondřej Škovránek.

Na horách nyní leží v nejvyšších partiích okolo 175 centimetrů sněhu, sněhové podmínky jsou tak pro lyžaře ideální. „Jde o usedlý starší prachový sníh. Sněhu ve Velkém Kotli jsou naváté až čtyři metry," uvedl dispečer. Dodal, že do lavinových katastrů se dnes vydali lavinoví specialisté horské služby. Na základě měření nakonec snížili lavinový stupeň na druhý z pětibodové škály. „Bylo to díky spojení vrstev, usednutí sněhu a promrznutí," dodal Škovránek. Navzdory mrazivým teplotám si lyžařská střediska zimní atmosféru pochvalují.

Navzdory mrazivým teplotám si lyžařská střediska zimní atmosféru pochvalují. Na Červenohorském sedle leží půldruhého metru sněhu, podle zástupců areálu jsou podmínky k lyžování ideální. Vyznavači zimních sportů se mohou těšit na směs technického a přírodního sněhu s vrstvou přírodního přemrzlého prašanu.

V lyžařském areálu Přemyslov na Šumpersku je v provozu lanová dráha, modrá sjezdovka a celý dětský areál. „Dokončujeme zasněžování červené sjezdovky, předpokládané otevření je v pátek 25. ledna," vzkazují na svých stránkách lyžařům zástupci areálu. Celkem 90 centimetrů sněhu hlásí také středisko Ramzová, i tam jsou vleky a lanovky v provozu. Na plné obrátky jede i středisko v Hlubočkách u Olomouce, na víkend se zde chystá testování lyží.

 

Autoři | Foto David Rybnikář

Štítky sníh, Jeseníky, sport, lyžování, středisko, víkend

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.