pátek 26. dubna 2024 Oto

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

VIDEO: Snažím se splynout s hosty svatby, pak vzniknou nejlepší záběry, říká tvůrce svatebních videí Martin Tellinger

PR článek

Zatímco na každé větší svatbě nemůže chybět svatební fotograf, na svatebního kameramana byste si dost možná při plánování svatby nevzpomněli. Přitom svatební video leckdy umí připomenout svatbu mnohem věrohodněji, než pouhé svatební fotky. O práci svatebního kameramana jsme si povídali s Martinem Tellingerem, který se před časem začal touto činností zabývat.

Martine, na první dobrou se musím zeptat – kolik máte za sebou svatebních videí?
Přiznám se, že spočítané to přesně nemám, ale dejme tomu, že mám za sebou přes osmnáct svateb. Víte, svatebními videi se zabývám ve svém volném času, jinak pracuji v nedalekém Šternberku jako grafik.

Ptám se proto, že vaše práce je alespoň okem laika na velmi dobré úrovni…
Hodně se učím od těch nejlepších zahraničních tvůrců, které hodně sleduji, a s každým dalším natočeným videem se snažím posunout zase někam dál.

Jak vás napadlo svatby zrovna točit? Proč jste nešel osvědčenou cestou svatebního fotografa?
Fotografů je hodně a já přece jen více tíhnu k videu, které je pro mne takové živější a přirozenější. Přirozenost se ostatně snažím dostat i do každého videa, které na svatbě dělám.

V čem to přesně spočívá?
Snažím se splynout s davem, s hosty na svatbě. Vždy se snažím seznámit s co nejvíce lidmi, proniknout do nějakých těch rodinných příběhů a vystihnout momenty, které budou pro rodinu a přátele něco znamenat i po letech. Video pak nepůsobí uměle, ale jako připomínka toho, jak se to opravdu událo…

Jak vůbec vypadá takový den svatebního kameramana?
Většinou vstávám ještě dřív než samotní svatebčané (smích). Jde o to se na místo svatby dostavit v dostatečném předstihu, abych si všechno promyslel, vytipoval lokace, kde se bude dobře točit, rozmístil mikrofony a domluvil se s aktéry svatby, co by vlastně mělo vzniknout a na co by se ve videu nemělo zapomenout. Pokud je na svatbě agentka, domluvím se s ní, abych nikde nenarušil předem naplánovaný program. Víte, jinak probíhá svatba na vesnici, jinak zase ve městě, rozdíly jsou i mezi svatbami v Praze a na Moravě. Se vším tímto ale mám zkušenosti a snažím se být vždy připravený na sto procent.

Jakmile se začnou sjíždět hosté a já mám v hlavě, co se kdy a kde bude dít, začíná samotná práce, která spočívá hlavně v točení všech důležitých momentů, a nejen těch, kde figurují nevěsta s ženichem,ale i ostatní svatebčané, protože ti tvoří tu pravou atmosféru.

Zůstáváte až do konce svatby?
Jasně, však všichni dobře víme, čím je hodina pokročilejší, tím se dějí zajímavější věci (smích). Ne, teď vážně – je to všechno o domluvě, ale většinou zůstávám až do konce.

Kolik je z jedné svatby materiálu?
Nesestříhané to má několik hodin a je s tím opravdu hodně práce, než z toho vyjde výsledné video, které má třeba kolem pěti minut. Svatebčanům pak dávám v dárkovém balení flashku s finálním videem a bokem pak taky všechen natočený materiál, který se se sice do samotného videa nevešel, ale určitě potěší.

Za jak dlouho dostanou svatebčané výsledné video?
V průměru tak za dva až tři měsíce. Strávím nad tím několik desítek hodin času, a chci, aby výsledek byl perfektní. Ještě nikdy se mi nestalo, že by byli manželé s videem na konci nespokojení.

Vaše videa mají kouzlo i díky hudbě. Jak ji vybíráte?
Už před svatbou dávám budoucím manželům dotazník, který společně vyplní. Tam se dozvím, jak vlastně svatba bude rámcově vypadat, ale třeba i to, jakou preferují hudbu. Pak už se jen snažím koupit licenci na takovou hudbu, která se bude k videu maximálně hodit. Nutno podotknout, že jsem se vždy trefil.

Vy ale netočíte jen svatební videa, že ne?
Dělám i reklamní spoty a videa na zakázku. Naposledy jsem takto točil pro Tonery Olomouc. Taky i příležitostně fotím.

Kde najdou lidé výsledky vaší práce?
Vše najdou na stránkách www.martintellinger.cz – jak videa, tak i kontakt na mne v případě, že by se mnou chtěli spolupracovat. Sledovat mne můžou lidi i na Facebooku a Instagramu. Pokud by mne kvůli točení svatby chtěl někdo kontaktovat, je potřeba to udělat co nejdřív. Termíny rychle mizí a myslím, že mne čeká výživná sezóna (smích).

Autoři

Štítky svatba, videa, kameraman, video, svatební kameraman

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.