čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

V neděli odhalí v Lipníku památník se jmény Židů, kteří zemřeli v koncentračních táborech

Lipník nad Bečvou na Přerovsku odhalí tuto neděli památník se jmény 164 Židů, kteří se během druhé světové války nevrátili z koncentračních táborů. Deska v předpolí starého židovského hřbitova bude odhalena poté, co se historikům podařilo shromáždit na seznam všechna jména obětí. Nacistické vyvražďování přežili pouze tři zdejší obyvatelé, ostatní Židé byli zavražděni. Většina z nich ve vyhlazovacích táborech Malý Trostinec, Treblinka a Osvětim. Řekl to místostarosta Lipníku nad Bečvou Ondřej Vlček.

Památník tvoří ocelová konstrukce. Jde o kolejnici, která má připomínat transporty. „U synagogy máme již umístěn památník Memento zobrazující sepjaté ruce směrem k nebi. Nyní jsme chtěli, aby každý konkrétní zavražděný obyvatel Lipníku měl svou připomínku. Společně s Židovskou obcí v Olomouci se nám podařilo shromáždit jména všech 164 zavražděných Židů. Podařilo se nám to loni na jaře, jejich jména byla čtena již v květnu v bývalé synagoze při akci Jom ha-šo'a," uvedl místostarosta Vlček. „Je to důstojná připomínka i dalším generacím, že tito lidé tady žili," doplnil Vlček.

Odhalení památníku se uskuteční tuto neděli. Termín není vybrán podle místostarosty náhodně - 27. ledna 1945 osvobodila Rudá armáda nacistický vyhlazovací tábor Osvětim-Březinka a od roku 2005 se tento den připomíná jako Mezinárodní den památky obětí holokaustu.

Památník, jehož autorem je architekt Tomáš Konvičný, bude lidem připomínat osud zdejších Židů, kteří se v červnu 1942 shromáždili na zdejším nádraží, odkud jeli vlakem do Olomouce, kde bylo sběrné středisko Židů ze střední Moravy. Odtud odjeli transportem do Terezína. Do táborů na východě se poté oběti holokaustu z Lipníku nad Bečvou dostávali během roku 1944. Nejvíce z nich bylo zavražděno v táboře Malý Trostinec na území dnešního Běloruska. „Dohromady bylo během války zavražděno 164 lipenských Židů, vrátili se pouze tři. Šlo o otce a syna, kterým se během pochodu smrti podařilo utéci, a jednu ženu," popsal Vlček.

Lipník nad Bečvou byl v minulosti sídlem s významnou židovskou komunitou, která před rokem 1848, kdy byla Židům přiznána svoboda pohybu, čítala více než 1600 osob. I přes pozdější pokles, kdy se začali Židé stěhovat do větších měst, tvořili významnou součást města. „Od roku 1848 do začátku války byla tato menšina zásadní pro život ve městě. Řada z nich byli velmi významní měšťané, příkladem jsou zdejší rodáci, bratři Gutmannové, zakladatelé Vítkovických oceláren a železáren," podotkl místostarosta.

V Lipníku nad Bečvou připomíná zdejší židovskou komunitu řada památek, jde například o bývalou synagogu, která je nejstarší synagogou na Moravě a druhou nejstarší v zemi. Ve městě je také starý a nový židovský hřbitov.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, historie, správa, menšiny, Židé, Lipník n.B.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.