pátek 29. března 2024 Taťána

O víkendu byly sjezdovky v Jeseníkách plné lyžařů i navzdory nepříznivému počasí

Nevlídné počasí o víkendu výrazně nepoznamenalo návštěvnost lyžařských areálů v Jeseníkách ani v níže položených oblastech Olomouckého kraje. Sjezdovky byly po oba dva volné dny plné lyžařů.

V nejvyšších částech Jeseníků leží téměř dva metry sněhu a v lavinových katastrech jsou naváté až čtyři metry. Užívat si v Jeseníkách o víkendu mohli na upravených trasách i běžkaři. Dobré sněhové podmínky jsou také v lyžařských areálech na Olomoucku či Prostějovsku. „V sobotu tady sněžilo a bylo minus osm stupňů. Počet návštěvníků byl v pohodě. Dnes je to trošku horší, protože je mlha, ale i tak je návštěvnost průměrná," řekl provozovatel areálu v Branné na Šumpersku Rostislav Procházka.

Na sjezdovkách v Branné leží zhruba 70 centimetrů sněhu. Na sjezdovkách na Červenohorském sedle v sobotu jezdilo zhruba 1500 lyžařů. „Dnes byla návštěvnost o něco slabší. Hlavně dopoledne byla mlha, pak se počasí probralo. Velký zájem byl ze strany českých i polských lyžařů," řekl vedoucí areálu Martin Dubský.

S víkendovou návštěvností jsou navzdory nepříznivému počasí spokojeni také provozovatelé sjezdovky v Hlubočkách u Olomouce. Sobota byla ve znamení sněhových přeháněk a počasí se začalo lepšit až dnes, kdy zpoza mraků občas vysvitlo slunce. Návštěvníci mohli o víkendu v Hlubočkách otestovat lyže.

„Areál sice nepraskal ve švech, ale návštěvnost byla tak akorát. Řekl bych, že průměrná," uvedl provozovatel lyžařského střediska v Hlubočkách Michal Stojmenov. O víkendu si lyžaři užívali i na svahu v nedaleké Hrubé Vodě, kde byla oficiálně otevřena nová horní část sjezdovky. Svah byl díky tomu prodloužen na 600 metrů. Plná lyžařů byla o víkendu sjezdovka v Kladkách na Prostějovsku.

„Máme v provozu oba dva vleky a navíc i dětské lano zdarma. Vleky byly obsazené, avšak fronty se dole netvořily," řekl předseda TJ Sokol Kladky Jiří Křeček. V Jeseníkách tento týden snížili horští záchranáři stupeň lavinového nebezpečí z třetího na druhý z pětibodové škály. Stalo se tak po čtvrtečním měření v lavinových katastrech.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sníh, Jeseníky, sport, lyžování, středisko, víkend

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.