pátek 29. března 2024 Taťána

Týraných zvířat přibylo, nejhorší byl případ s dvěma sty zanedbanými psy

V loňském roce se zvýšil počet případů týraných zvířat, kterými se zabývala Státní veterinární správa. Lidé jsou ale i více všímaví, zvýšil se totiž i počet podnětů, které na špatné zacházení s domácími mazlíčky i hospodářskými zvířaty upozornily.

Během uplynulého roku provedla Státní veterinární správa více než 7 000 kontrol, které se zaměřovaly právě na životní pohodu zvířat, tedy welfare. Téměř polovina byla provedena na základě podnětu. „Životní pohoda zvířat se stává stále větším společenským tématem,“ konstatoval mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Kam oznámit týrání?
Pokud máte podnět, kterým by se měla SVS zabývat, pak je vhodné informovat Krajskou veterinární správu, příslušný obecní nebo městský úřad i policii. Pokud je to možné, je vhodné dodat i obrazový materiál v podobě fotek nebo videa.

Podle něj se navíc mírně zvýšil i podíl případů se zjištěnou závadou. Ty se nejčastěji týkají chovu zájmových zvířat, u zvířat hospodářských je podíl případů s porušením předpisů nižší. „K porušení předpisů došlo u chovu zájmových zvířat u šestadvaceti procent kontrolovaných, což je o tři procenta více než o rok dříve,“ komentoval Vorlíček. U hospodářských zvířat to je u 18 procent.

Patrně nejzávažnějším případem byla kauza v Kamenici nad Lipou na Vysočině. „Mezi mnoha velmi závažnými případy týrání zvířat byl nejrozsáhlejší kauzou případ zubožených psů na Vysočině, kde byly odebrány dvě stovky zvířat,“ sdělil Zbyněk Semerád, ústřední ředitel SVS. Podle něj šlo o nejrozsáhlejší případ na našem území v historii.

Pro připomenutí se jednalo o desítky pejsků malého vzůrtu, kteří byli drženi v katastrofálních podmínkách. Více čtěte zde:

Na Vysočině našli minulý týden dvě stovky zubožených psů. Nyní jim pomáhají i útulky na jižní Moravě

V takových otřesných podmínkách žilo 200 pejsků na Vysočině

Bohužel tento případ nebyl ojedinělý. K odebírání desítek zvířat došlo i na Plzeňsku a Pardubicku. A došlo i na hospodářská zvířata. Příkladem je říjnové odhalení vepřína v Křižanovicích, kde prasata neměla ani přístup k vodě. Kvůli špatným podmínkám některá ani nepřežila.

Žádný přístup k vodě, málo jídla, mrtví mezi živými. Veterinární správa zavřela prasečák v Křižanovicích 

Případů bylo samozřejmě mnohem více. Redakce Drbny se zabývaly například případem zbitého štěněte, které nebylo staré ani rok. Jeho majitel měl štěně tak fyzicky trestat, že když se dostal do rukou veterináře, nezbývalo než ho uspat. V dalším případu našli pracovníci SVS na Královedvorsku ženu, které odebrali 55 psů, dospělých i štěňat.

Žena chovala 55 psů v hrůzných podmínkách, policisté ji je odebrali. Při domovní prohlídce veterinář zachránil život jedné fence 

A případy týrání se nevyhýbají ani koním. Jednoho takového zuboženého koníka naštěstí objevila veterinární správa včas. Chovatelka na Prostějovsku se o koně nedostatečně starala a zvíře bylo extrémně vyhublé.

Na kost vyhublého koně našli veterináři v obci Hruška

Směšné tresty, ochranáři volají po zpřísnění 

Například chovatelé, kteří měli na svědomí 200 zubožených a týraných pejsků, skončili s podmínkou, ačkoli jim hrozilo až pětileté vězení. Horší postih nepotkal ani mladíka, který týral labradorského retrívra Marleyho. Tento případ se stal jednou z nejsledovanějších kauz v loňském roce. Pachatel sice zvíře týral zvlášť surovým způsobem a hrozily mu až dva roky vězení, ale přesto nakonec vyvázl s roční podmínkou.

Proti nízkým trestům proběhla celá řada protestů a vzniklo mnoho petic. Odpůrci týrání a příznivci tvrdších trestů se tak v průběhu roku sešli například v Praze, Ostravě, Plzni nebo Liberci.

Autoři | Foto SVS

Štítky týrání, zvířata, svs, kontrola, hospodářská zvířata, chov, zájmová zvířata, pes, prase, kůň

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.