pátek 29. března 2024 Taťána

Kriminalita v Olomouckém kraji klesla, ale zvýšil se počet vražd

V Olomouckém kraji loni klesla kriminalita, vzrostl však počet vražd či pokusů o ni, a to zhruba o třetinu. Všechny se kriminalistům podařilo vyřešit. Policisté loni zaznamenali 9332 trestných činů, což je v meziročním srovnání pokles o 8,9 procenta.

Vyplývá to z informací o celkové kriminalitě v krajích. Kriminalita v Olomouckém kraji loni podle policejních statistik celkově klesla již pátým rokem za sebou. V roce 2017 policisté vyšetřovali 10 246 trestných činů, což bylo o 914 více než loni. V celostátním srovnání zaujímá Olomoucký kraj podle loňských policejních statistik co do počtu trestných činů šestou pozici. V kraji se však zvýšila objasněnost, policistům se podařilo vyřešit 60,3 procenta trestných činů, předloni to bylo 58,67 procenta.

Předloňský počet objasněných trestných činů přitom náměstek krajského policejního ředitele Radovan Vojta označil za nejlepší výsledek za poslední tři roky. Nárůst však zaznamenali policisté v Olomouckém kraji u nejzávažnější trestné činnosti, tedy vražd a pokusů o ně. Za loňský rok jich registrovali 11, předloni jich bylo osm. „Tři případy jsou z územního odboru Olomouc, jedna se stala na Přerovsku, dvě na Šumpersku, jedna v okrese Jeseník a čtyři na Prostějovsku. Všechny případy jsou objasněny," řekla krajská policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

Naposledy vyšetřovali policisté vraždu čtyřicetiletého muže v rodinném domě na Jesenicku, který zemřel krátce před loňskými vánočními svátky. Z útoku byl obviněn jednašedesátiletý muž, který jej v hádce bodl. Útočník skončil ve vazbě a za vraždu mu u soudu hrozí deset až 18 let vězení. Nejmladším podezřelým pachatelem vraždy v loňském roce je mladistvý chlapec, který je obviněn za násilnou smrt pětapadesátiletého muže nalezeného na konci června na stavbě v Prostějově.

Mladistvý figuruje i v případě vraždy čtyřiačtyřicetiletého muže v Hranicích na Přerovsku, jehož tělo bylo objeveno v květnu v řece Bečvě. Policisté v souvislosti s případem dopadli dva muže ve věku 38 a 18 let a jednoho mladistvého, všichni tři jsou obviněni z těžkého ublížení na zdraví a dva z nich z vraždy. Podle kriminalistů šlo údajně o konflikt mezi bezdomovci. Nejstarším obviněným z vraždy je sedmasedmdesátiletý muž, který podle kriminalistů udusil v červnu svou o tři roky mladší manželku. Za rodinnou tragédií stojí s největší pravděpodobností zoufalství muže, který se nedokázal smířit se špatným zdravotním stavem manželky.

Policisté jej v lednu navrhli obžalovat, hrozí mu až 20 let vězení. Naopak nevyřešené je dosud úmrtí novorozence, který byl nalezen v první polovině července na poli u Věrovan na Olomoucku. Policisté kvůli vyšetřování prověřili desítky žen z celé České republiky. Kriminalisté případ stále vyšetřují, okolnosti úmrtí novorozence nechtějí sdělit. Není tak zřejmé, zda zemřel násilnou či přirozenou smrtí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kriminalita, vraždy, statistika, policie

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.