pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Rej masek, zabijačka, kejklíři. V únoru oživí centrum města masopustní veselí

Rejem masek a domácí zabijačkou ožije v polovině února historické centrum Olomouce, kde radnice připravila masopustní veselí. Průvod masek v sobotu 16. února doplní vystoupení folklorních souborů z Hané i z jiných regionů a chybět nebudou ani kejklíři.

Masopustní veselí bude na Horním náměstí zahájeno v 09:00 a potrvá do 16:00. „Rozhodli jsme se letos ve vlastní režii připomenout masopustní tradici, která do tohoto období spadá. Věříme, že se tato nová akce bude líbit a oživí se tak centrum města v předjarním období. K masopustu patří zábava, humor a takto je také koncipován celý program," uvedla Záleská. Na Horním náměstí vystoupí folklorní soubory z Velké Bystřice či Orlové, cimbálová muzika Záletníci a Střážničan nebo Hanácký mužský sbor Rovina. Pro návštěvníky města jsou připravené i speciální pobytové balíčky.

Masopust byl v minulosti slavnostním obdobím mezi Vánocemi a postní dobou. Konaly se taneční zábavy, zabijačky i svatby. Jeho počátek je stanoven po svátku Tří králů, konec závisí na datu Velikonoc a připadá na úterý do období od poloviny února do počátku března. Následující Popeleční středou začíná postní doba, období přípravy na Velikonoce. K maskám, které se při oslavách masopustu objevovaly nejčastěji, patří medvěd, někdy vedený na řetězu medvědářem, a kobyla, skrývající často dva lidi. Objevovaly se i masky báby s nůší, kominíka se žebříkem, kozla a mnoho dalších.

S masopustem se pojí typický jídelníček, jemuž dominují mastná a tučná jídla. Lidé se při něm měli najíst tolik, aby vydrželi celý rok. Tradiční masopustní jídlo jsou také koblihy z vláčného kynutého těsta. Písemné zmínky o masopustních rejích z Čech i Moravy jsou dochovány ze 13. století, i když svátek je zřejmě ještě staršího data.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky masopust, kultura

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.