pátek 26. dubna 2024 Oto

Na letošním ročníku festivalu vážné hudby Klasika Viva vystoupí tenorista Štefan Margita

Tenorista Štefan Margita, který v Šumperku vystoupí poprvé, či komorní soubor Bennewitzovo kvarteto budou hvězdami letošního ročníku festivalu vážné hudby Klasika Viva.

Cyklus posluchačům nabídne čtyři koncerty v Šumperku a jeden v Českém Brodě, kde bude také v polovině února zahájen. Cyklus 17. února otevře Kvarteto Apollon, které patří mezi přední reprezentanty slavné české kvartetní školy. V Šumperku na něj na konci února naváže koncertem v kostele Zvěstování Panny Marie Bennewitzovo kvarteto.

„V mezinárodním měřítku jde o špičkový komorní soubor, což dokládají nejen vítězství ve dvou prestižních soutěžích - v Ósace v roce 2005 a Prémio Paolo Borciani v Itálii v roce 2008, ale i pochvalné hlasy kritiky," uvedl Janků. Návštěvníci koncertu se mohou těšit na skladby například Ludwiga van Beethovena či Antonína Dvořáka. Na stejném místě se v polovině března představí klavírista Martin Kasík, vítěz mnoha domácích i mezinárodních soutěží. „Koncertoval v řadě proslulých koncertních sálů Evropy, Spojených států amerických, Japonska, Tchaj-wanu či Singapuru," uvedl Janků.

Na koncertě zazní skladby Fryderyka Chopina či jedinečné Obrázky z výstavy skladatele Modesta Petroviče Musorgského. V dubnu příznivce vážné hudby čeká vystoupení Štefana Margity a Moravského klavírní tria ve velkém sále Domu kultury v Šumperku. Zazní skladby Antonína Dvořáka, Franze Schuberta či Petra Iljiče Čajkovského, doplnil Janků. První část koncertního cyklu zakončí na klarinet 20. května Karel Dohnal, který má za sebou podle pořadatelů koncerty v mnoha zemích Evropy, Asie, Severní i Jižní Ameriky.

V letech 2009 až 2010 hostoval jako první klarinetista v BBC Symphony orchestra v Londýně. „Karel Dohnal představí kompozici Karlheinze Stockhausena s názvem Harlekin, která spojuje hru na klarinet, tanec a pantomimu. Toto jedinečné komediální představení klade na interpreta mimořádné nároky, a proto ho v současnosti hraje jen několik klarinetistů na světě," dodal ředitel přehlídky.

Festival Klasika Viva má dlouholetou tradici, první ročník se uskutečnil v roce 2001. Každoročně jej navštíví přes 2000 posluchačů. Smyslem festivalu je nabídnout lidem na severu Olomouckého kraje kvalitní koncerty vážné hudby v podání mladých úspěšných umělců či hudebníků známých jmen.

Autoři | Foto Facebook Klasika Viva

Štítky Klasika Viva, Margita, tenorista, kultura, hudba, festival

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.