úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

V Olomouci se narodili dva mravenečníci čtyřprstí. Olomoucká zoo je tímto unikátní

Dvě mláďata mravenečníka čtyřprstého se v závěru loňského roku narodila krátce po sobě v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce, které se jako jediné zoo v Česku a na Slovensku daří tento druh mravenečníka rozmnožovat. Mláďata přivedly na svět dvě mravenečnice Morgana a Tara, se kterými je zplodil samec Chaco. V olomoucké zoo se tak od roku 2003 narodilo už 11 mláďat mravenečníka čtyřprstého.

První mládě na podzim, další koncem roku

První mládě se samici Morganě narodilo na podzim a druhé v závěru loňského roku povila samice Tara. „Věděli jsme, že Tara je březí, ale tak trochu jsme doufali, že bude rodit až po Novém roce, aby se stačila vystřídat s Morganou v porodním kotci. Zkušená Tara ale nakonec porodila u lenochodů, kde byla zvyklá," řekla ošetřovatelka Hana Dostálová.

Mravenečník čtyřprstý žije v Jižní Americe. Dospělý jedinec váží 2,5 až 8,5 kilogramu. Mistrně šplhá po stromech, ale obratný je i na zemi. Živí se mravenci, termity a občas vyloupí hnízdo včel. Samice rodí jedno mládě a poté ho nosí na hřbetě.

V závěru loňského roku narozené mládě je zatím nemotorné a většinu dne tráví u matky, která ho ochotně nosí na zádech. „Tentokrát je úplně jiné než předešlé. Je tmavé a plné síly," podotkla Dostálová. Mládě je s největší pravděpodobností samec. O předchozí mládě měli ošetřovatelé zpočátku obavy, protože samice Morgana rodila poprvé a neměla dost mléka. Mládě kritické období přežilo a je zdravé.

Vajíčka i rašelina

Péče o mláďata mravenečníků čtyřprstých není jednoduchá. „Odchov mravenečníků v zajetí je velice náročný, protože musíme nějakým způsobem nahradit jejich přirozenou složku v potravě, což jsou termiti. Dáváme jim vajíčka a na trávení rašelinu. Dostávají i speciální granule, vločky a například banány," podotkla mluvčí zoo Iveta Gronská.

Olomoucká zoo začala chovat mravenečníka čtyřprstého v roce 2003 a dosud se jí podařilo odchovat 11 mláďat. Stromoví mravenečníci se ve volné přírodě vyskytují poměrně běžně, avšak jejich odchov v zajetí je problematický i pro renomované zoologické zahrady. Nyní zoo na Svatém Kopečku chová šest mravenečníků čtyřprstých.

Odborníci potíže s odchovem mravenečníků v zajetí přisuzují tomu, že v jejich potravě chybějí termiti. Dospělí mravenečníci si v zoo pochutnávají na mletém masu s vejci, na hmyzu, banánech, ovesných vločkách a jogurtech.

Zoo na Svatém Kopečku patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Chová čtyři stovky druhů zvířat a ošetřovatelé pečují o 1800 jedinců. Zřizovatelem zahrady je olomoucký magistrát, který její provoz dotuje. Zoo si vlastními aktivitami vydělá zhruba polovinu částky potřebné na provoz.

Autoři | Foto zoo-olomouc.cz

Štítky ČR, příroda, zajímavosti, zoo, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.