pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Vodopád v Bezručových sadech bude nejspíš obnoven. Nefunkční je od osmdesátých let

Obnovu umělého vodopádu v Bezručových sadech u historického centra Olomouce plánuje v následujících letech radnice. Vodopád v parku od poloviny 60. let minulého století stékal z hradeb po skalách do umělého jezírka.

Fungovat přestal koncem 80. let. Náklady na obnovu vodopádu zatím nebyly vyčísleny. „Rozhodli jsme se v oblasti cestovního ruchu, podporovat také obnovu vodopádu v Bezručových sadech. Je to věc poměrně atraktivní," řekla náměstkyně primátora Markéta Záleská (ODS). Obnovený vodopád bude podle Záleské zajímavým lákadlem pro místní obyvatele i turisty, kteří do Olomouce přijedou.

PSALI JSME: DRBNA HISTORIČKA: Veděli jste, že měla Olomouc v parku svůj vlastní velký vodopád?

„Myslíme si, že vodní prvek se zelení vždy přitahují. Nehledě na to, že Bezručovy sady mají romantické kouzlo už vzhledem k tomu, že se tam nalézají staré městské hradby," dodala. Umělý vodopád s výkonným čerpadlem vybudoval v Bezručových sadech v polovině 60. let podnik Sigma Lutín pro zahradnickou výstavu, která posléze dostala název Flora Olomouc. Vodopád přestal fungovat v 80. letech a plány na jeho obnovu zůstaly v 90. letech v šuplíku.

Autoři | Foto Facebook Za krásnou Olomouc

Štítky vodopád, Bezručovy sady, příroda, obnova, park

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.