sobota 20. dubna 2024 Marcela

Z vražd v minulém roce jsou obviněni i mladiství. Vražedným nástrojem byl nejčastěji nůž

Celkem tři mladiství jsou podle kriminalistů podepsáni pod loňskými případy vražd v Olomouckém kraji. Stalo se jich dohromady jedenáct, o tři víc než předloni.

Nízký věk tří obviněných považují kriminalisté ve statistikách za mimořádný, řekl šéf odboru obecné kriminality Jan Lisický. Dva z nich podle kriminalistů figurují u vraždy muže v Hranicích na Přerovsku, jehož tělo bylo objeveno v květnu v řece Bečvě, jeden je obviněn v souvislosti s násilnou smrtí pětapadesátiletého muže nalezeného na konci června na stavbě v Prostějově. „Z vlastní zkušenosti je to výjimečné. V dnešní době bohužel násilí v lidech je a nějak nám mizí brzdy, které dříve bývaly. Mění se i struktura způsobu, kterým se lidé mezi sebou vzájemně napadají. Dříve po prvních dvou úderech pěstí do obličeje, když člověk upadl, pěstní souboj končil. Dnes velmi často ještě nastupují kopy do ležícího nešťastníka, směřované často na hlavu. Poté jsou ty následky mnohem tvrdší," řekl Lisický.

První případ vraždy, ve kterém mezi obviněnými figurují mladiství, se stal na konci května. Tělo čtyřiačtyřicetiletého muže bylo objeveno v řece Bečvě v katastru Hranic. Policisté v souvislosti s případem dopadli tři muže, podle kriminalistů šlo údajně o konflikt mezi bezdomovci. Bezdomovce má zřejmě na svědomí i další mladistvý, který byl policisty zadržen na konci srpna. Pětapadesátiletého muže z Blanenska našli policisté v sobotu 30. června ve výkopu na staveništi v ulici Předina.

PSALI JSME: Kriminalita v Olomouckém kraji klesla, ale zvýšil se počet vražd

Olomoucké kriminalisty zaskočil i počet vražd, v předchozích letech jich vyšetřovali méně. Předloni jich bylo osm, v roce 2017 šest. Všechny loňské případy se však policistům podařilo objasnit. „Čtyři se staly v rodinném domě, tři v bytě a čtyři venku," podotkl Lisický. Nejčastěji byl mezi vražednými nástroji zastoupen nůž, jednou střelná zbraň, zabíjely i kopy, kámen či betonová dlaždice, dodal kriminalista.

Všechny vraždy se podařilo vyřešit, vysokou objasněnost mají na kontě krajští kriminalisté i z pohledu celkové násilné kriminality. Loni vyšetřovali v této oblasti dohromady 837 případů, o dvacet méně než předloni. Objasnit se jim podařilo 74,3 procenta, nejvíce za poslední tři roky. Policisté loni v Olomouckém kraji zaznamenali 9332 trestných činů, což je v meziročním srovnání pokles o 8,9 procenta. Kriminalita v Olomouckém kraji loni podle policejních statistik celkově klesla již pátým rokem za sebou. Policistům se podařilo vyřešit 60,3 procenta trestných činů, předloni to bylo 58,67 procenta.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vraždy, mladiství, zločin, policie, statistika

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.