čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Téměř šedesát kilogramů polského hovězího skončilo v restauracích, další maso prodali v řeznictvích

Podle aktuálních správ Státní veterinární správy do Česka doputovalo 300 kilogramů hovězího masa z problematických polských jatek. Jak již dříve uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman, třetinu se podařilo vrátit dodavateli. Desítky kilogramů masa ale skončily na talířích návštěvníků restaurací nebo zákazníků několika řeznictví.

Do hlavního města putovalo celkem 112 kilogramů polského hovězího. „Šestapadesát kilogramů masa zajistili pracovníci Státní veterinární správy ještě ve skladu. Polovina masa ale skončila v několika pražských restauracích, kde bylo již spotřebováno,“ uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Ze zajištěného masa byly odebrány vzorky, které byly poslány do laboratoře. Odborníci budou nyní vzorky zkoumat, provedou vyšetření na rezidua inhibičních látek, které prokážou případné léčení zvířat antibiotiky, dále podrobí maso senzorickému posouzení a testům na salmonelu. Výsledky budou známy během několika dnů. Zajištěné maso bude každopádně zlikvidováno.

Nemusí jít nutně o závadné maso

Výsledky mohou také prokázat, že hovězí maso bylo v pořádku, i tak ovšem pocházelo z míst, kde se vyskytovala také problematická zvířata. Další maso skončilo ve Varnsdorfu, Kostelci nad Labem a Novém Bydžově. Právě v Novém Bydžově zareagovali velmi rychle a zásilku masa o hmotnosti 107 kilogramů obratem vrátili.

Ve Varnsdorfu a Kostelci se ale maso dostalo až ke spotřebitelům. „Celá zásilka o hmotnosti dvacet kilogramů byla ve Varnsdorfu prodána v místě příjmu, tedy v řeznictví,“ dodal Vorlíček. Podobně na tom je i Kostelec, kde šlo o dvě zásilky o hmotnosti 21 a 40 kilogramů. I zde skončilo hovězí na pultu řeznictví a všechno maso bylo prodáno.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky maso, hovězí, jatka, Polsko

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.