úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Dnes před soudem stane šest obžalovaných v metanolové kauze

Před olomouckým vrchním soudem dnes stane šestice obžalovaných z ostravské větve kauzy metanol, kterým krajský soud za ohrožování zdraví závadnými potravinami uložil tresty vězení v rozmezí od pěti let a čtyř měsíců do osmi let a čtyř měsíců.

Případ se vrací na odvolací soud podruhé, první rozsudek vrchní soud zrušil a vrátil kraji. K vrchnímu soudu se odvolali všichni obžalovaní a vůči pěti z nich podal odvolání také státní zástupce. Metanolová aféra vypukla v roce 2012 a vyžádala si pět desítek životů. Podle obžaloby dostal na severní Moravu otrávený alkohol prodejce Martin Jirout, jemuž vrchní soud dříve potvrdil v hlavní větvi kauzy devět let. Zprostředkoval dodávku asi 2300 litrů alkoholu otráveného metanolem pro obžalovaného Michala Klösela do Havířova.

Alkohol se poté podle obžaloby přes distributory Martina Posládka, Martina Svobodu a Václava Zlámala dostal ke spotřebitelům, pět lidí po jeho konzumaci zemřelo. Další obžalovaný Petr Čagan podle obžaloby opatřil Bohumilu Malátkovi 150 litrů alkoholu, po jehož vypití zemřeli na Přerovsku dva lidé. Malátek má sám údajně na svědomí další ženu. Čagan podle obžaloby dodal i alkohol do Brna, kde jeho konzumaci nepřežil další muž.

Nejvyšší trest dostal od krajského soudu Martin Posládek, obžaloba však žádala trest až o dva roky vyšší. Krajský soud většině obžalovaným při ukládání trestu zohlednil časový odstup od spáchané trestné činnosti. Nařídil jim však podle jejich podílu na trestné činnosti uhradit odškodné celkem asi za 20 milionů korun. K vrchnímu soudu se případ vrací dva roky po vynesení rozsudku zlínským krajským soudem.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, trest, policie, kauza, metanol, rozsudek

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.