středa 24. dubna 2024 Jiří

FOTO/VIDEO: Ve Fakultní nemocnici Olomouc se otevřelo nové oddělení následné intenzivní péče

Ve Fakultní nemocnici Olomouc se otevřelo nové oddělení Následné intenzivní péče a Dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče (NIP/DIOP).

Fakultní nemocnice Olomouc (FN Olomouc) investovala bezmála 34 milionů korun. Nové oddělení se nachází v osmém patře budovy D. Sloužit bude nemocným lidem, u kterých po zvládnutí akutního kritického stavu nadále selhává jedna či více základních životních funkcí a jsou většinou odkázáni na umělou plicní ventilaci. Na oddělení je deset lůžek, které jsou zaměřené na následnou intenzivní péči a čtyři lůžka v režimu dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče.

„Příjmy pacientů na nové oddělení probíhají z akutních lůžek naší kliniky a lůžek intenzivní péče operačních i neoperačních oborů celé nemocnice i jiných zdravotnických zařízení. Otevřením oddělení NIP / DIOP rozšiřujeme portfolio lůžkové péče, čímž bude možné alespoň částečně uvolnit tlak na obsazená akutní intenzivní lůžka v rámci celé naší nemocnice,“ popisuje význam vzniku nového oddělení primářka Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzívní medicíny FN Olomouc Šárka Fritscherová.

Na oddělení následné intenzivní péče budou moci pacienti pobývat až 90 dnů a na oddělení dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče až 190 dnů. Oddělení bude k dispozici i pro jiné kliniky nemocnice a jiné zdravotnické zařízení. Stavební práce na oddělení NIP / DIOP byly zahájeny 13. dubna loňského roku a skončily ve druhé polovině prosince. Autorem projektu za více než milion korun je firma PPS Kania a zhotovitelem společnost OHL ŽS.

Oddělení disponuje moderním vybavením odpovídajícím trendům současné péče. Přínosem je zvedací technika a hygienické zázemí pro ležící pacienty s možností sprchování na lůžku. Na oddělení bude probíhat také rehabilitace, součásti projektu je i koncept bazální stimulace a individualizovaný přístup spolupráce s rodinnými příslušníky.

V první etapě se provedly úpravy v pátém podlaží, kam se následně přesunuly inspekční pokoje a sekretariát kardiochirurgie z osmého podlaží. V uvolněném prostoru pak mohla začít druhá etapa, samotné vybudování nového oddělení. Jeho součástí je také zázemí pro personál, pracovna lékaře, místnost pro dekontaminaci, provádění hygieny u ležících pacientů a skladové prostory. Samotné stavební práce zahrnovaly nové rozvody zdravotechniky, silnoproudých i slaboproudých elektroinstalací, medicinálních plynů, vzduchotechniky, měření a regulace. Na střeše objektu bylo nutné vytvořit novou strojovnu pro umístění jednotky vzduchotechniky a současně se provedlo zateplení střechy včetně nové krytiny. Došlo také k prodloužení trasy potrubní pošty a vytvoření nová stanice,“ vyjmenovává všechny nutné úpravy vedoucí Odboru investic František Valíček.

Štítky nemocnice, oddělení, NIP, péče, FNOL, zdraví, zdravotnictví

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.