čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Oslavte Valentýna netradičně a darujte krev. Jednotlivci i páry dostanou kromě dobrého pocitu i dárek

V rámci oslav sv. Valentýna začít den dobrým skutkem mají možnost všichni, kteří se rozhodnou darovat krev nebo krevní plazmu v hematologicko-transfuzních odděleních nemocnic skupiny AGEL v Přerově i Prostějově.

Drobný dárek čeká navíc na dárce v Nemocnici Přerov ve středu 13. února a v Nemocnici Prostějov ve čtvrtek 14. února. Prvodárci i pravidelní dárci krve si s sebou odnesou sladkou pozornost a pokud přijde darovat pár, dostane ještě jeden dárek navíc.

„Motivů k darování krve může být celá řada, většinou je to ale právě příjemný pocit z dobrého skutku nebo snaha pomoc druhým, která k nám dárce přivádí. Svátek lásky je proto skvělou příležitostí pro návštěvu našeho oddělení,“ zve MUDr. Štefan Repovský, primář Hematologicko-transfúzního oddělení Nemocnice Přerov, s tím, že dárci i páry v tento den obdrží od zdravotníků malou pozornost.

Dárcem se může stát každý zdravý člověk starší 18 let s hmotností nad 50 kilogramů, který má zdravotní pojištění v České republice. Ženy mohou darovat krev čtyřikrát ročně, muži pětkrát do roka. Interval mezi odběry by měl být minimálně osm týdnů. Naopak darovat krev nemohou chronicky nemocní pacienti, lidé, kteří prodělali onkologické onemocnění, anebo v minulosti prodělali žloutenku typu B a C, či jsou HIV pozitivní. Dárce krve by neměl být ani diabetik, neměl by být závislý na alkoholu, či na jiné návykové látce. 

Darovat krev či krevní plazmu mohou dobrovolníci ve středu 13. února na hematologicko-transfuzním oddělení Nemocnice Přerov a ve čtvrtek 14. února na hematologicko-transfuzním oddělení Nemocnice Prostějov, vždy od 6 do 8 hodin ráno.

„Velmi oceníme zejména každého prvodárce, který přijde darovat krev či plazmu poprvé. Vítáni jsou ale samozřejmě i naši pravidelní dárci, kterých si rovněž velice vážíme, a za jejichž služby jim patří velký dík,“ doplňuje Repovský.

Počty pravidelných dárců v celé České republice dlouhodobě klesají. Dárci stárnou a nejpozději v 65 letech jsou z databáze vyřazeni, někteří ze zdravotních důvodů i dříve. Počet prvodárců přitom nenarůstá, spíše klesá. V celém Česku podle odhadů chybí až 100 tisíc dobrovolníků.

PSALI JSME: Dárci krve mohou na Valentýna získat poukázky na romantickou večeři nebo do cukrárny

Bezplatné dárcovství krve přitom dává nejenom dobrý pocit z ušlechtilého skutku, ale také zahrnuje lékařské vyšetření a znamená možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, získat vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení, a uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši tři tisíce korun za každý absolvovaný odběr.

Tisková zpráva

Štítky krev, nemocnice, Valentýn, odběr, dárcovství, dárce, zdraví, život, zdravotnictví, dárek

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.