pátek 29. března 2024 Taťána

Nejstarší žirafa Zaira z olomoucké zoo musela být kvůli nemoci utracena

V olomoucké zoo musela být tento týden utracena nejstarší žirafa ze stáda. Měla nemocné klouby a už se kvůli silným bolestem nemohla ani pohybovat.

Letos v květnu by žirafa Zaira dovršila 19 let věku, řekla mluvčí zoo Iveta Gronská. Žirafa Zaira se narodila v roce 2000 a postupně odchovala čtyři mláďata, „Se Zairou jsme se však museli rozloučit. Její dlouhodobé pohybové potíže přešly v chronické, a ač jí byla podávána kloubní výživa, její stav se zhoršoval, až došlo ke zhoršení akutnímu," uvedla Gronská. Zaira už měla na žirafu požehnaný věk a silné bolesti kloubů ji nakonec zcela zbavily pohybu. Vedení zoo se proto rozhodlo pro její utracení.

Zaira uhynula ve čtvrtek s pomocí veterináře, podotkla zooložka Libuše Veselá. Olomoucká zoo chová žirafy od roku 1976. Do historie se v roce 1999 zapsala porodem žirafích dvojčat. „Tato dvojčata přežila, což se podařilo pouze čtyřikrát na světě," podotkla Gronská. Nyní tvoří stádo žiraf Rothschildových deset samic a dva samci. Prozatím se v olomoucké zoo podařilo úspěšně odchovat šedesát mláďat.

Autoři | Foto zoo-olomouc.cz

Štítky zoo, smrt, žirafa, nemoc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.