čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Náletový javor mléč, který roste v centru Přerova, má hodnotu půl milionu. Překáží, ale kácet se nebude

O osudu vzrostlého javoru se dnes rozhodovalo přímo v místě, kde zhruba před šedesáti lety začala náletová dřevina růst – ve dvoře domu v Kratochvílově ulici v Přerově.

I když se tam semínko uchytilo někdy v padesátých letech minulého století náhodně, dnes má strom podle odhadu dendrologa hodnotu půl milionu korun. Jenže jeho kmen doléhá na zídku, přináležející k sousednímu pozemku, na němž má vzniknout parkoviště. Obava, aby se zídka nezřítila do prostoru, byla podnětem k jednání mezi úředníky přerovského magistrátu a majitelem pozemku.

Vzhledem k tomu, že strom roste prakticky v centru Přerova, je zdravý a jedinou jeho vadou je to, že „překáží“ cihlám, bylo rozhodnuto, že v případě zhoršení situace bude muset zídka ustoupit stromu – nikoliv naopak. S tím souhlasil i majitel, který hájil zájem spojený s jeho pozemkem, ale zároveň zdůrazňoval, že má zájem na tom, aby se jednadvacet metrů vysoký strom zbytečně nekácel.

Dohodli jsme se, že budeme sledovat stav stromu i zídky. Pokud se statika cihlové zdi nebezpečně naruší, bude část ubourána a na náklady města, po dohodě se statikem, založena jiným způsobem,“ řekl Pavel Juliš, vedoucí stavebního úřadu a životního prostředí přerovského magistrátu. Kromě toho se stromu ulehčí poté, co bude proveden redukční ořez koruny.

Kolem javoru v Kratochvílově ulici začaly „tance“ už v roce 2017, kdy lidem z přilehlého domu číslo 124 vadilo, že strom jim stíní a na podzim z něj padá listí přímo na jejich dvůr – a proto žádali o pokácení. V roce 2018 pak přišla další žádost o řešení situace, tentokrát ale od majitele vedlejšího pozemku právě kvůli neutěšenému stavu zídky.

Komise životního prostředí, která je poradním orgánem rady města, se proto tímto javorem zabývala a souhlasila s jeho skácením. Následně jsem tedy podala žádost o kácení dřeviny na orgán ochrany přírody, bylo vypracováno posouzení předmětného javoru - a kácení nám nebylo doporučeno s odůvodněním, že se jedná o esteticky hodnotný, funkční strom v relativně dobrém stavu,“ popsala následující kroky Svatava Doupalová z přerovského magistrátu.

Kácení stromů je v Přerově, jako i v dalších obcích, velké téma k diskuzi. Pokud se jedná o strom, který je ve špatné zdravotní kondici a odborník rozhodne o jeho kácení, nemá laická veřejnost na rozhodnutí vliv. Zároveň ale přichází přímo od občanů řada žádostí, aby byly stromy v blízkosti jejich domů pokáceny, protože jim znepříjemňují život třeba tím, že koruna vytváří v jejich bytě stín.

Před dvěma lety proto vznikla na webu města rubrika, kde jsou evidovány všechny požadavky na kácení, včetně snímků stromů a občané mají možnost se ke každé dřevině vyjádřit do deseti dnů od zveřejnění, a třeba i obhájit její život.  Za celou dobu ale nebyla od Přerovanů zaznamenána ani jedna reakce.

Tisková zpráva | Zdroj prerov.eu

Štítky strom, javor, kácení, Přerov

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.