pátek 26. dubna 2024 Oto

Dítě nalezené na poli u Věrovan zřejmě nezemřelo násilně. Matku stále hledá policie

Novorozenec nalezený loni v červenci na poli u Věrovan na Olomoucku zřejmě nezemřel násilně. Podle šéfa krajské kriminálky Jana Lisického nejde o čin násilného charakteru a případ vyšetřují policisté z olomouckého územního odboru.

Policie po matce stále pátrá

Po matce vyšetřovatelé stále pátrají, kvůli svědectví nyní hledají ženu s polodlouhými hnědými vlasy, řekla mluvčí olomoucké policie Irena Urbánková. Dosud kriminalisté prověřili desítky žen z Česka i zahraničí. „Práce na případu stále pokračují. Podle toho, co se podařilo shromáždit, nesměřuje tato věc ke spáchání trestného činu násilného charakteru. Jde stále o živou věc, která je šetřena na územním odboru Olomouc," řekl vedoucí odboru obecné kriminality olomoucké krajské policie Jan Lisický.

Podle Urbánkové nebyla dosud kvalifikace trestného činu stanovena. „V dané věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro dosud neustanovený trestný čin proti životu a zdraví. Případ je nadále v prověřování. Přesná právní kvalifikace zatím stanovena nebyla. Z taktických důvodů nebudeme k výsledkům nařízené soudní pitvy sdělovat žádné bližší informace," doplnila mluvčí. Podle ní se rozšířil okruh prověřovaných lidí.

Kriminalisté prověřili již několik desítek žen napříč Českou republikou

Ve světle vyhodnocených stop policie dospěla k závěru, že by k věci mohla uvést podstatné informace osoba, pravděpodobně žena, polodlouhých hnědých vlasů. Z taktických důvodů však není možné být jakkoliv konkrétní," uvedla mluvčí. Kriminalisté podle ní prověřili již několik desítek žen napříč Českou republikou. „Cestou mezinárodní spolupráce jsme zaslali i několik dožádání do ciziny. Do dnešního dne se však, bohužel, matku novorozence nepodařilo vypátrat," dodala Urbánkoví. Policisté se znovu se žádostí o pomoc obracejí na veřejnost.

Nevylučují, že i s odstupem času si může někdo vybavit osoby, či vozidla, která se začátkem prázdnin pohybovala v místě nálezu s jakýmkoliv zavazadlem. Kriminalisté také nevylučují, že si lidé mohou vybavit i ženu, která byla v inkriminované době těhotná, dítě nemá u sebe. Tělíčko novorozence našli policisté na poli u Věrovan 11. července. Leželo tam zřejmě delší dobu. Informaci o nálezu novorozence zveřejnili policisté o pět dní později. Období, které by mělo s případem souviset, vytyčili od 1. června.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky smrt, novorozenec, miminko, dítě, pole, matka, policie, nález, tělo

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.