pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Základem nového protidrogového plánu Olomouckého kraje je prevence

Především na prevenci a mládež je zaměřen nový protidrogový plán Olomouckého kraje do roku 2022. Dokument pamatuje i na lidi, kteří už drogové závislosti propadli. Dnes to sdělil hejtmanův náměstek Dalibor Horák (ODS). Protidrogový plán ještě musí schválit krajské zastupitelstvo a poté bude zveřejněn na webových stránkách hejtmanství.

„Dobrou zprávou je, že se v minulých letech podařilo celé území kraje pokrýt jednotnou sítí organizací, které se protidrogovou prevencí zabývají. Na druhou stranu musíme například zlepšit jejich financování a zjednodušit složitou administrativní zátěž," uvedl Horák.

Kvalitní prevenci u dětí mají podle navrženého krajského plánu zajistit zkušení pedagogové přímo na školách. Osvětové informace se nemají týkat jen tvrdých drog, ale například i alkoholu nebo hazardu.

Autoři protidrogového plánu Olomouckého kraje se podle Horáka zaměřili i na závislé lidi. „Jedním z našich hlavních cílů je zajištění ambulantních služeb pro závislé osoby, a to v každém okrese našeho kraje," podotkl Horák.

Podle poslední analýzy drogové scény z roku 2010 bylo v Olomouckém kraji zhruba 1600 problémových uživatelů drog. V Olomouckém kraji podle každoročních statistik hejtmanství výrazně převládá zneužívání pervitinu. Problémem je i zvýšená konzumace alkoholu. Často je zneužíván také toluen, sezónně opium a halucinogenní houby.

V Olomouckém kraji je pode údajů hejtmanství zhruba pět desítek sociálně vyloučených lokalit, v nich jsou poskytovány služby zaměřené zejména na sociální začleňování. Terénní programy pro uživatele drog jsou pak zavedeny například v Přerově či Jeseníku.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, drogy, zdraví, správa, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.