pátek 29. března 2024 Taťána

Nové byty se staví v centru Olomouce i v Neředíně. Bytová výstavba loni v Olomouckém kraji klesla

Bytová výstavba v Olomouckém kraji loni po rekordním růstu v roce 2017 vykázala patnáctiprocentní pokles. V kraji byla v roce 2018 zahájena stavba 2043 bytů, přičemž více než polovina připadla na Olomoucko. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad. V roce 2017 bytová výstavba v Olomouckém kraji vzrostla o 74 procent, což bylo nejrychlejší tempo v zemi.

Čtvrtý nejvyšší počet zahájených bytů od roku 2000

„I přes meziroční pokles o 15,3 procenta se jednalo o čtvrtý nejvyšší počet zahájených bytů od roku 2000," komentoval ČSÚ loňskou bytovou výstavbu v Olomouckém kraji. Nejvíce bytů bylo loni v Olomouckém kraji zahájeno v 1. čtvrtletí. Na celkovém počtu 33.121 loni zahájených bytů v Česku se Olomoucký kraj podílel 6,2 procenta. „Jednalo se o druhý nejvyšší podíl od roku 2000," stojí ve zprávě ČSÚ.

Dokončeno bylo v loňském roce v Olomouckém kraji 1631 bytů. Jejich počet meziročně vzrostl o 10,3 procenta a byl nejvyšší za posledních osm let. Nejvíce bytů bylo loni dokončeno v listopadu a prosinci.

V roce 2018 bylo v České republice dokončeno 33 tisíc bytů

V celém Česku bylo v roce 2018 dokončeno 33 868 bytů, podíl Olomouckého kraje činil 4,8 procenta. „I přes více než desetinový meziroční růst dokončených bytů v kraji se jeho příspěvek na dokončené bytové výstavbě v zemi s níži o 0,4 procentního bodu," podotkli statistici.

Hlavní část nově rozestavěných i dokončených bytů v Olomouckém kraji loni připadla na rodinné a bytové domy, za kterými následují nástavby, přístavby a vestavby k domům, stavebně upravené nebytové prostory a nebytové budovy.

Předloni v Olomouckém kraji začala výstavba 2413 bytů, jejichž počet byl ve srovnání s rokem 2016 o 74 procent vyšší. V celém Česku byla v roce 2017 podle statistiků zahájena stavba 31 521 bytů, meziročně jich bylo o 15,8 procenta více.

Byty ve Slavoníně i na Tabulovém vrchu

Naopak v roce 2016 bytová výstavba v Olomouckém kraji zaostávala za rokem 2015. V regionu byla tehdy zahájena stavba 1386 bytů, což bylo meziročně o 5,6 procenta méně. Ve srovnání s ostatními kraji to byl druhý nejvýraznější pokles.

Bytová výstavba v posledních letech ožila hlavně v Olomouci, kde se nyní staví či připravuje několik velkých bytových projektů. Developerské společnosti staví byty v městské části Slavonín a další vznikly v areálu bývalého telekomunikačního podniku SPT Telecom na Tabulovém vrchu v Olomouci.

Bydlení v centru i v Neředíně

Nový impulz dal bytové výstavbě v kraji projekt společnosti Sochorova stavební, která na místě bývalých kasáren v centru Olomouce staví více než 300 bytů. Přes 200 bytů bude v domech, které nedaleko historického centra Olomouce postupně postaví developerská skupina SMC Development. Bytové domy budou součástí nové městské čtvrti Šantovka, v níž už bylo vybudováno stejnojmenné nákupní centrum. V Olomouci-Neředíně je připravována stavba 40 domů s 336 byty.

Více než 200 bytů plánuje do konce letošního roku ve dvou etapách postavit v areálu bývalých sladoven a mrazíren poblíž centra Olomouce developerská společnost Link City Centrum NS.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, byty, stavby, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.