úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Charitativní projekt Pomáhejme s Tramtarií přinesl přes 43 tisíc korun

Hned dvě charitativní akce uspořádalo Divadlo Tramtarie v rámci svého projektu Pomáhejme s Tramtarií. Nafotilo kalendář s dětmi, kterým se věnuje Raná péče, a uspořádalo benefiční Kouzelnickou sobotu pro olomoucké P-centrum. Obě akce přinesly výtěžek ve výši 43.615 korun.

Kalendář nafotili herci a herečky Divadla Tramtarie společně s dětmi, kterým se věnuje organizace Společnost pro ranou péči. Ta poskytuje odborné služby, podporu a pomoc rodinám, ve kterých se narodilo dítě s postižením v Olomouckém kraji.

Prodej kalendáře přinesl sumu 23.515,- Kč, kterou Divadlo Tramtarie věnovalo Rané péči. Ta díky výtěžku pořídí sluneční buben Sun-drum, speciální pomůcku pro relaxaci a muzikoterapii, kterou děti milují. Zbylou části finančních prostředků použije na pokrytí dalších aktivit pro děti.

Inspirací pro vznik kalendáře byly pohádky Divadla Tramtarie, kromě herců kalendář obsahuje i fotografie dětí, které trpí některým z handicapů. 

„Jsem ráda, že se naši velcí hrdinové stali v Divadle Tramtarie na chvilku malými herci, užili si focení krásného kalendáře,“ říká Pavla Matyášová, vedoucí Společnosti pro Ranou péči.

Druhý projekt, benefiční Kouzelnickou sobotu uspořádalo Divadlo Tramtarie v sobotu 9. února v Kině Metropol. Divadlo zahrálo svou pohádku O popleteném kouzelníkovi. Po pohádce byl pro děti připravený bohatý program v podobě výtvarných dílen, malování na obličej a fotokoutku. Velkým lákadlem bylo vystoupení opravdového kouzelníka Karla Pomahače, který dětem předvedl spoustu opravdových fíglů. 

Na akci přišlo téměř 300 diváků, další dobročinný rozměr akce byl vstup zdarma pro klienty P-centra a jejich děti. Kouzelnická sobota přinesla výtěžek ze vstupného ve výši 20.100,- Kč Rodinnému centru U Mloka, které provozuje olomoucké P-centrum.

„V rodinném centru pomáháme ohroženým rodinám s dětmi s výchovnými a školními potížemi a poskytujeme rodinné mediace. Věnovali jsme se například desetiletému Lukášovi, který i když byl šikovný a chytrý, tak měl ve škole potíže a nezvládal své emoce – jeho rodina procházela těžkým obdobím a doma neměl vůbec podmínky a klid na přípravu do školy,“ říká ředitelka P-centra Dagmar Krutilová.

„Jsme nadšení, že se podařilo vybrat tolik peněz. Charitě se věnujeme pravidelně v rámci projektu Pomáhejme s Tramtarií. Sami totiž pro divadlo často žádáme pomoc od sponzorů a dárců, a chceme tuto energii zase vrátit. Proto se snažíme alespoň v rámci našich možností pomáhat potřebným,“ vysvětluje Petra Němečková, ředitelka olomouckého Divadla Tramtarie

Projekt Pomáhejme s Tramtarií spustilo Divadlo Tramtarie v roce 2016, kdy vydalo kalendář na podporu Psího útulku v Olomouci. V roce 2017 pak uspořádalo Benefiční koncert na podporu paní Blanky Novákové a jejího syna Matýska. V roce 2018 divadlo uspořádalo pohádkovou sobotu - Pračlovíček pro P-centrum. Další akcí, kterou v rámci projektu Tramtarie zorganizovala, bylo vydání charitativního kalendáře na rok 2019 a benefiční Kouzelnické soboty pro Rodinné centru U Mloka.

Tisková zpráva

Štítky Divadlo Tramtarie, charita, Společnost pro ranou péči

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.