čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Nový výběr veršů Jiřího Wolkera chce vydat prostějovská knihovna

Nový výběr veršů Jiřího Wolkera chce vydat městská knihovna v Prostějově, která chce tímto počinem připomenout nadcházející 120. výročí narození básníka.

Příští rok si lidé připomenou 120. výročí narození Jiřího Wolkera

Prostějovská radnice už na vydání výboru Wolkerových veršů schválila příspěvek 200 tisíc korun sdělila primátorova náměstkyně Milada Sokolová (ODS). Wolker, který je považován za nejznámějšího českého představitele proletářského umění, se v Prostějově narodil. „V příštím roce si připomeneme stodvacáté výročí narození tohoto básníka. Prostějovská městská knihovna by ráda při této příležitosti vydala výbor jeho veršů. Ředitel knihovny Aleš Procházka proto podal žádost o dotaci z jednoho z dotačních titulů Olomouckého kraje, na dofinancování však potřebuje zhruba padesátiprocentní spoluúčast města," uvedla Sokolová.

Nové ucelené vydání doprovázené ilustracemi mladých umělců bude podle Sokolové výzvou nejen pro vydavatele, ale i pro čtenáře. „Vzhledem k náročnosti zpracování básníkova díla a vytvoření kvalitní publikace je třeba zahájit přípravy co nejdříve," podotkla. Wolkerovo dílo podle ředitele knihovny Aleše Procházky utrpělo před rokem 1989 účelovou manipulací ze strany tehdejšího režimu. „Naštěstí mnoho současných recitátorů a milovníků poezie pochopilo podstatu díla věčně mladého básníka a svou interpretací oživují původní myšlenky v díle obsažené," uvedl Procházka.

Prostějov zdobí již rok socha Wolkera sedícího na lavičce

Centrum Prostějova už zhruba rok zdobí bronzová socha Wolkera sedícího na lavičce. Plastika básníka v životní velikosti byla zhotovena s pomocí moderních 3D technologií, díky které je věrnou rekonstrukcí Wolkerova těla. Několikaměsíční výroba sochy stála zhruba milion korun. Pří výrobě sochy byly použity dobové fotografie, posmrtná maska a soukromé artefakty. Jiří Wolker se narodil 29. března 1900 v Prostějově. První literární pokusy si odbyl již při studiu na prostějovském gymnáziu.

Po jeho absolvování odešel do Prahy, kde se zapsal na práva a zároveň docházel na literární přednášky na filozofické fakultě. Wolkerovo studium však přerušila tuberkulóza, které básník ve věku pouhých 23 let podlehl. K nejznámějším Wolkerovým dílům patří básnické sbírky Host do domu (1921) a Těžká hodina (1922). Wolker se věnoval i literární teorii. Byl mimo jiné autorem stati Umění všední, či nedělní?, v níž obhajoval principy proletářsky orientované básnické tvorby.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky knihovna, výročí, Wolker, verše, sbírka, básně, básník, literatura

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.