čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Zamilovaní dnes slaví svátek svatého Valentýna, za dárky utrácejí Češi od 500 do 1000 korun

Zamilovaní dnes slaví svátek svatého Valentýna. Připomíná biskupa, který ve 3. století tajně oddával milence. Valentýnky, tedy kartičky s vyznáním lásky, si posílají i Češi, přestože původ zvyku je v anglosaských zemích. Kromě romantiky má svátek i ekonomický aspekt. Průměrná útrata za valentýnský dárek se v Česku podle společnosti Mastercard pohybuje od 500 do 1000 korun.

Nejtypičtějším valentýnským dárkem v Česku jsou podle průzkumu společnosti Nielsen bonboniéry. Tržby za ně jsou během valentýnského týdne o více než polovinu vyšší než průměrné týdenní tržby během roku. Svátek zvyšuje prodej také květinářstvím a restauracím. Na odbyt jdou podle obchodníků i růžová vína a sekty.

Svátek zamilovaných se projevuje také zvýšeným zájmem o erotické zboží. Podle srovnávače cen Heureka.cz dosahují nejvyšších prodejů z celého roku například kondomy, žertovné erotické předměty nebo spodní prádlo.

Svátek svatého Valentina je ale možné oslavit i netypicky "romantickým odběrem krve," který na dnešek připravilo transfuzní oddělení brněnské fakultní nemocnice. Dárci, kteří přijdou v páru, dostanou dárek. Odběr musí absolvovat alespoň jeden z páru.

Svatý Valentin z Terni byl podle legendy 14. února 269 sťat za to, že tajně oddával milence. Manželství bylo v té době zrušeno, protože císař Marcus Aurelius Claudius nepovažoval ženaté muže za dobré válečníky. Valentýn i přes zákaz tajně oddával a mužům radil, aby neopouštěli své ženy a neodcházeli do válek. Císař ho proto nechal popravit.

V křesťanské tradici je Valentýn chápán jako patron mládeže a šťastného sňatku. Světcova relikvie, kost z lopatky, je uchovávána na pražském Vyšehradě.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky valentýn, útrata, dárky, zamilovaní, láska

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.