úterý 19. března 2024 Josef

Zaměstnanci Muzea umění se postavili za svého ředitele, podepsali petici

Čtyři desítky zaměstnanců Muzea umění v Olomouci se ve veřejném prohlášení postavily za svého ředitele Michala Soukupa. Důvodem je dění ohledně stavby Středoevropského fóra, na kterou vláda nedávno uvolnila 600 milionů korun. Muzeum má už dlouho projekt od architekta Jana Šépky, ministerstvo ale rozhodlo o architektonické soutěži. V Muzeu umění je nyní prováděn hospodářský audit, obavy zaměstnancům působí i dosud nepodložené informace o možném Soukupově odvolání.

Petici podepsalo 38 signatářů, mezi nimi kurátoři muzea, produkční, lektoři či techničtí pracovníci. Jde o necelou polovinu všech zaměstnanců.

„Vzhledem k zavádějícím a mylným informacím, které se v současnosti o naší instituci objevují ve veřejném prostoru, považujeme za svou povinnost vyjádřit jasnou podporu stávajícímu vedení muzea," uvedli signatáři.

SEFO, které muzeum plánuje víc než deset let, má zachytit poválečný vývoj výtvarného umění ve střední Evropě. Součástí je stavba nové budovy v proluce vedle Muzea moderního umění. Nový centrální depozitář má pojmout až 200 tisíc uměleckých děl, nyní muzeum vlastní 90 860 sbírkových předmětů s tržní hodnotou zhruba dvě miliardy korun.

Ministr kultury, bývalý olomoucký primátor Antonín Staněk (ČSSD), po nástupu do funkce rozhodl, že na stavbu Středoevropského fóra je třeba vypsat soutěž. Proti záměru se nedávno ohradila řada odborníků, kteří Šépkův návrh podpořili. Soutěž by měla být připravena do začátku dubna.

„Projekt SEFO se neomezuje jen na podobu zástavby proluky v Denisově ulici, je to především dlouholetá uměnovědná a muzejní koncepce, již lze v podstatě ztotožnit s celou porevoluční existencí Muzea umění Olomouc," stojí v petici.

Signatáři poukazují na to, že se od roku 2008, kdy SEFO vzniklo, na straně zřizovatele, ministerstva kultury, vystřídalo osm ministrů, z nichž mnozí zastávali vzájemně protichůdná stanoviska. „Zpochybňování dříve schválených postupů nesvědčí harmonickému rozvoji žádné instituce. Důležité je naopak zachování správní a odborné kontinuity a schopnost ozvat se ve chvíli, kdy potenciálně hrozí, že bude právě tato kontinuita přerušena," dodávají signatáři.

Staněk navštívil muzeum tento týden v pondělí, mnozí zaměstnanci se báli, že přijíždí i kvůli Soukupovu odvolání. Oficiálním důvodem návštěvy byl deklarovaný ministrův zájem o přípravu prací SEFO. „Postupujeme v souladu se zadáním ministra kultury a připravujeme podmínky pro vyhlášení architektonické soutěže na SEFO," řekl tehdy ředitel Soukup.

Autoři | Foto Muzeum Umění

Štítky ČR, muzea, personální, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.