pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Středoškolačka surově ubodala bývalého přítele, jeho umírání si zdokumentovala. Ve vězení si odsedí osmnáct let

Za brutální vraždu sedmatřicetiletého muže si devatenáctiletá Simona Macháčová definitivně odpyká osmnáct let.

Vražedkyně žádala mírnější trest

Trest uložený ostravským krajským soudem jí dnes potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Mladá žena se k vraždě přiznala, před soudem však žádala mírnější trest. Studentka hranické střední školy podle soudu muže ubodala na ubytovně v Suchdole nad Odrou na Novojičínsku. Zasadila mu třináct ran dvěma noži, umírajícího si navíc natáčela na mobil. Podle rozsudku šlo o vraždu spáchanou zvlášť surovým způsobem.

Dívka z Oder na Novojičínsku nebyla dosud nikdy trestána. Studovala na hranické střední škole bezpečnost a právo, druhý ročník musela kvůli časným absencím opakovat. Důvodem byly její psychické problémy. Soud zohlednil při uložení trestu to, že svého činu litovala a vraždy se dopustila chvíli po dovršení plnoletosti. Původně jí hrozilo 15 až 20 let.

Jeho život zachránit nemůžu, ale ten svůj ano řekla obžalovaná

Soud nevzal v potaz, že v době spáchání skutku měla osmnáct let a čtyři měsíce, tedy že byla blízko věku mladistvým," uvedla obhájkyně. Doplnila, že velkou roli hrály i psychické problémy dívky, které se společně s požíváním alkoholu projevily na její agresivitě. Podle znalců však netrpí žádnou psychickou poruchou. Dívka dnes u soudu znovu uvedla, že všeho lituje. „Jeho život už zachránit nemůžu, ale můžu aspoň zachránit ten svůj," uvedla s pláčem dívka. Podle žalobce je trest přiměřený. „Udivující je, že bez nějakého razantního podnětu nastoupila agresivita takové razance, kdy pachatelka opakovaně dobíjí svého přítele, ke kterému má osobní vztah. Taková osoba je nebezpečná na svobodě právě pro tu agresivitu a nevyzpytatelnost," uvedl žalobce.

Zavražděného si dívka natáčela a stylizovala do různých poloh

Nejde o běžnou vraždu, ale o výjimečnou vraždu. Nejen tím, jak zdevastovaný byl člověk, který byl napaden, ale i z titulu pachatele. Těch vražd jsme viděli hodně. Ale takovou vraždu, spáchanou takto mladým člověkem, jsme ještě neměli. Výjimečná vražda si zaslouží výjimečný trest," uvedl soudce. „S ohledem na zrůdnost v jednání obžalované, která si to ještě natáčela a stylizovala do různých poloh, lze trest považovat ne za přísný, ale za nepřiměřeně mírný," doplnil soudce. Dodal, že je potřeba trestem chránit nejen obžalovanou, ale i společnost. Obhajoba žádala nižší trest. Poukazovala na to, že svého jednání obžalovaná velmi lituje.

Otce dětí ubodala dvěma noži

Se svou obětí, otcem dvou dětí, se sblížila poté, co odešla od rodičů a krátce bydlela u své tety, u níž muže potkala. Osudný den loni na začátku března se potkali v suchdolské restauraci, aby si vyříkali vzájemné rozpory. Dívka byla pod vlivem alkoholu. Na ubytovně se s mužem opětovně pohádali. Když spory vyvrcholily, dívka svého bývalého přítele třináctkrát bodla, použila přitom dva nože. Rány mířily především do hrudi a krku. Jeden nůž měl zaražený až po čepel v hrudníku, druhý mu zůstal pod ohryzkem. V mobilu Macháčové pak policisté nalezli osmnáct fotografií a dva videozáznamy, na kterých si umírajícího muže natáčela.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, dívka, nůž, pobodání, trest, rozsudek

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.