čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Transfuzní oddělení chce překonat rekord v počtu prvodárců. Na zúčastněné čekají zajímavé dárky

Čísla hovoří neúprosně: co tři vteřiny někdo v České republice potřebuje krev, každý občan dostane pětkrát za život transfuzi krve a čtrnáctkrát lék vyrobený z krve.

Přesto se zdá, že dárcovství krve v současné době není příliš „v módě“. Změnit tento trend se snaží projekt 450ml naděje, který je zaměřen na prvodárce. S celostátní kampaní začali vloni v Břeclavi a její další zastávkou bude v úterý 26. února 2019 Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Olomouc.

V břeclavské nemocnici měla akce se stejným názvem několikaletou tradici. Konala se zde jednou ročně. „Vzhledem k její úspěšnosti jsme se rozhodli rozšířit ji do celé České republiky, a to pod hlavičkou Nadačního fondu Naděje. Snažíme se tak reagovat na potřeby samotných transfuzních stanic, které hlásí nedostatek nových bezplatných dárců,“ vysvětlila koordinátorka projektu 450ml naděje Xenie Kratochvílová.

Kampaň už má od září roku 2018 za sebou několik úspěšných zastávek, například v Brně, Hodoníně, Prostějově, Přerově nebo Trutnově. Nejúspěšnější zatím byla v Uherském Hradišti. „V lednu tohoto roku tady přišel rekordní počet prvodárců. Během pěti hodin poprvé darovalo krev sto třicet lidí. Průměrně zde přitom registrují sto nových dárců za měsíc,“ dodala Kratochvílová.

Transfuzní oddělení FN Olomouc v současné době registruje zhruba více než 8300 aktivních dárců, přičemž vloni se podařilo získat zhruba 1200 nových dárců. Za celý rok se uskutečnilo bezmála 12 500 běžných odběrů krve.  

Na Transfuzním oddělení Fakultní nemocnice Olomouc by v úterý 26. února 2019 od 6.30 do 12.30 hodin rekord rádi překonali. „Plánujeme omezit provoz, v ten den budeme přijímat jen dárce plazmy, ostatní objednávání jsme stopli a budeme čekat na prvodárce. Snad k nám přijde alespoň o jednoho víc než v Uherském Hradišti,“ usmívá se referentka náboru dárců krve Lucie Vybíralová. Smyslem akce ale samozřejmě není trhání rekordů, nýbrž motivace veřejnosti k dárcovství krve.

„Přestože počty prvodárců u nás v posledních čtyřech pěti letech stále rostou, není to tolik, abychom mohli být spokojení. Proto je třeba stále podnikat různé osvětové akce a lidem vysvětlovat, jak je dárcovství důležité. Krev je dar, který může zachránit život. Nikdo z nás přitom neví, zda darovanou krev nebude potřebovat někdo z jeho blízkých nebo dokonce i on sám,“ zdůrazňuje primářka transfuzního oddělení Dana Galuszková.

Stejně jako v jiných městech, také v Olomouci si prvodárci z transfuzního oddělení odnesou malé, větší nebo i velké dárky, které věnovali partneři projektu 450ml naděje. Na jednoho z účastníků čeká poukaz na let horkovzdušným balonem od společnosti Balony.eu. Pro další jsou připraveny například dobroty od společnosti Nestlé, ochucená i neochucená nealkoholická piva od pivovaru Zubr, volné vstupy do olomouckých fitness center Contours nebo deset volných vstupů do posilovny Relax Sports Pavola Jablonického. Dvojnásobný mistr světa v kulturistice je současně patronem olomouckého odběru.

Tisková zpráva

Štítky prvodárci, transfuze, dárcovství, krev, nemocnice, zdraví

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.