pátek 29. března 2024 Taťána

AKTUALIZOVÁNO: V budově Vrchního soudu byla ráno nahlášena bomba. Měla se projednávat kauza metanol

, aktualizováno 21. února 2019, 12:04

Policie dnes ráno evakuovala několik desítek lidí z budovy Vrchního soudu v Olomouci, jelikož anonym nahlásil, že je v ní bomba. Soud měl dnes rozhodnout v případu šesti obžalovaných z ostravské větve metanolové kauzy. Podle mluvčího soudu Stanislava Cika jednání dnes zřejmě nebude. Evakuováno bylo také 15 dětí a tři dospělí z mateřské školky, která sousedí s budovou soudu, řekla mluvčí policie Irena Urbánková.

Evakuace byla zahájena krátce před 09:00, kdy měl vrchní soud začít případ obžalovaných z metanolové kauzy projednávat. „Přijali jsem anonymní oznámení o údajném uložení bomby v budově Vrchního soudu v Olomouci," uvedla Urbánková.

Na místě zasahovaly desítky policistů a přijela i dvě hasičská auta. Budovu soudu kontroloval policista se psem vycvičeným na vyhledávání nástražných výbušných systémů.

„Opatření bylo ukončeno před poledne, provoz na uvedené komunikaci byl zcela obnoven. Provedenou prohlídkou nebyl žádný nástražný výbušný systém nalezen," uvedla policejní mluvčí Irena Ubránková.

Policisté na případu nadále pracují a veškeré okolnosti a souvislosti zjišťují.   

Soud měl dnes rozhodnout v případě metanolové kauzy. Šesti obžalovaným z ostravské větve kauzy krajský soud uložil za ohrožování zdraví závadnými potravinami tresty vězení v rozmezí od pěti let a čtyř měsíců do osmi let a čtyř měsíců. Státní zástupce u pěti z šesti obžalovaných žádá vyšší tresty. Obžalovaní však vinu popírají a odvolací soud žádají většinou o zproštění. Případ se vrátil odvolacímu soudu v Olomouci podruhé. První rozsudek vrchní soud zrušil a vrátil kraji.

Otrávený alkohol od hlavních distributorů dodávali do Havířova i na Přerovsko, několik lidí po jeho pití zemřelo, uvádí obžaloba. Jde o poslední hlavní obžalované v kauze. Metanolová aféra vypukla v roce 2012 a vyžádala si pět desítek životů.

Autoři | Foto Jindřich Karas

Štítky Vrchní soud, anonym, bomba, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.