středa 24. dubna 2024 Jiří

Vši, zanedbané děti, odpadky, hluk, agresivita: Šternberk se rozhodl skoncovat s obchodem s chudobou

Městský úřad Šternberk vydal 21. února vyhlášku, která specifikuje oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů na území města.

Pět lokalit uvedených ve vyhlášce vykazují zvýšený výskyt sociálně nežádoucích jevů. V těchto bytových domech panuje negativní vliv, který ovlivňuje okolí a občané tak mají neustálé obavy. To se projevuje častými stížnostmi občanů k vedení města nebo žádostmi o sjednání nápravy k městské policii.

Na facebookových stránkách města se také na toto téma hodně diskutuje. Bohužel tyto sociální jevy mají i negativní dopad na atraktivitu lokality. V těchto domech dochází ke zvýšené zátěži na systém sociálních dávek a i k takovým nepříjemnostem, jako je odkládání odpadu mimo popelnice. Kvůli hromadění odpadu se tu šíří hlodavci.

Porušuje se zde zákon na ochranu zvířat. Dětem se nedostává dostatečné hygieny, zdravotní péče a mají vysoký počet omluvených hodin. Mezi lidmi se často objevuje agresivita, což má velmi negativní dopad na optimální vývoj a rozvoj dětí. Obyvatelé města si stěžují na početné skupiny osob shromažďující se na veřejných místech. Tito lidé jsou hluční, vulgární a slovně napadají kolemjdoucí. Stížnosti se pravidelně týkají skupin malých dětí a mládeže, které vulgarismy běžně používají.

Malé děti se toulají městěm bez dozoru a často vběhnou neočekávaně do silnice. Na tyto lokality se zaměřuje Městská policie Šternberk, Charita Šternberk a různé odbory Městského úřadu ve Šternberku. Majitelé bytových domů využívají sociální systém, a podle pracovníků městského úřadu se nezajímají o podmínky bydlení svých nájemníků. Noví nájemníci zde nedostanou doplatek na bydlení, protože radnice chce tímto opatřením zabránit časté obměně obyvatel.

Není to vhodný nástroj, když města a obec nemají kvalitní síť podpůrných opatření a systém sociálního bydlení pro ty, kteří se v oblasti bydlení dostanou do těžké situace,“ řekl Olomouckému deníku Břetislav Fiala, konzultant z Agentury pro sociální začleňování.

 

Autoři | Foto Google Maps

Štítky Šternberk, jevy, vyhláška, děti, nepořádek, hluch, odpadky, dluhy, nájemníci, hlodavci, vši

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.