pátek 26. dubna 2024 Oto

Olomoucká Charita vyhlásila sbírku konzerv a trvanlivých potravin

Charita Olomouc se obrací na veřejnost s prosbou o přispění do sbírky Krajíc chleba pro chudé. Sbírka zacílila na konzervy a trvanlivé potraviny, které pomohou vícečetným rodinám, matkám samoživitelkám a lidem bez zázemí. Vybrané trvanlivé potraviny budou využity rovněž na přípravu polévek pro lidi bez domova. V nízkoprahovém denním centru střediska Samaritán připraví denně 70 až 90 litrů polévky, jen za rok 2018 bylo vydáno na 31.000 porcí jídla.

Sbírka Krajíc chleba pro chudé se stala celoroční sbírkou, v níž se v průběhu roku mění pouze zaměření na jednotlivé druhy potravin, a to podle aktuální potřebnosti.. „Momentálně máme nedostatek konzerv včetně instantních jídel, která jsou nejméně náročná na přípravu pro všechny naše klienty. Uvítáme masové, rybí i jiné konzervy, paštiky a další trvanlivé potraviny,“ sděluje Filip Holík, koordinátor Centra materiální pomoci Charity Olomouc. 

Trvanlivé potraviny, jako jsou luštěniny, rýže, těstoviny, použije Charita pro přípravu polévek pro lidi bez domova. „Každý den je třeba připravit 150 až 180 porcí, což je zhruba 70 až 90 litrů polévky. Jen za rok 2018 využívalo naši službu 1007 osob, celkově jsme vydali téměř 31.000 porcí jídla,“ vypočítává koordinátorka nízkoprahového denního centra Leona Martinková. Počet lidí bez domova stále roste. Jen na Olomoucku se jejich počet odhaduje kolem 900 osob žijících v azylových domech, sociálních bytech, ubytovnách, ale i holobytech či bytech bez energií. Z toho přibližně 300 osob se ocitá přímo na ulici či v provizorních příbytcích, jako jsou squaty, zahradní chatky či opuštěná a chátrající obydlí. 

Do sbírky Krajíc chleba pro chudé se celoročně zapojují nejen farnosti olomouckého děkanátu, ale i jednotlivci, instituce či firmy. Firma Edwards uspořádala v loňském roce potravinovou sbírku mezi svými zaměstnanci, kteří přispěli dle svých možností finančně i stravenkami, za které byly následně nakoupeny potraviny v celkové hodnotě 12 tisíc korun. „Prostřednictvím přímé potravinové pomoci pomáháme vícečetným rodinám, osamoceným matkám s dětmi, ale i lidem s tělesným nebo duševním handicapem,“ upřesňuje za Centrum materiální pomoci Filip Holík.

Sběrné místo je v prodejně U Samaritána na Wurmově 11 a v prodejně Dobrodruhá na Wurmově 5 v Olomouci, finančně lze přispět na konto 107 – 8921490207/100. 

Tisková zpráva

Štítky Charita Olomouc, sbírka, potraviny, pomoc, konzervy

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.