pátek 29. března 2024 Taťána

Bývalá advokátka Tobolová si za zpronevěru odpyká sedm a půl roku ve vězení

Bývalá zlínská advokátka Marcela Tobolová si za zpronevěru peněz svých klientů definitivně odpyká ve vězení dohromady 7,5 roku.

Rozhodl o tom včera olomoucký vrchní soud. Odmítl tak dovolání ženy, která se domáhala nižšího trestu. Žena podle obžaloby zpronevěřila 99 milionů korun, které jí svěřili klienti, do vězení půjde také za podvod. Osmačtyřicetiletá právnička zároveň nesmí sedm let pracovat v advokacii.

Tobolová, která byla před třemi lety na vlastní žádost vyškrtnuta z České advokátní komory, se k většině skutků doznala. „Bylo argumentováno, že uložený trest je nepřiměřeně přísný. My se domníváme, že v rámci toho, čeho se dopustila, je trest spíše mírnější. V žádném případě zde nejsou podmínky pro uložení trestu pod hranicí trestní sazby. Společenská škodlivost, které se dopustila, četnost útoků, doba, po kterou je páchala, i výše škody, to vylučují," uvedl soudce Vladimír Hendrych.

Trest Tobolové soudy rozdělily podle kvalifikace skutků na dvě části a to na 5,5 roku vězení a dva roky. Podle obžaloby přijímala Tobolová od svých klientů a klientů realitní agentury v souvislosti s obchody s nemovitostmi peníze do advokátní úschovy. Následně s nimi svévolně nakládala. Podvod se týkal půjčky, kterou nevrátila.

Zpronevěry se dopustila jako advokátka, a to od roku 2007 do roku 2012, podvod spáchala v roce 2016. „S klienty uzavírala dohody o svěření finančních prostředků, které byly z velké části určeny na nákup domů a bytů. Bez vědomí klientů s penězi manipulovala v rozporu s uzavřenými dohodami," uvedl ze spisu soudce Vladimír Hendrych.

Ve spisu figurují desítky poškozených lidí a několik firem. Podle obžaloby většinu způsobené škody uhradila, zbylý dluh musí podle rozsudku také zaplatit. Podle obhajoby novou úschovou splácela úschovu předchozího klienta. „Záměrem mé klientky nebylo páchání trestného činu, nešlo o ziskuchtivost. Peníze si pro sebe neponechala, s výjimkou 4,5 milionu korun, které zůstaly konečnou škodou. Řada klientů se až později dozvěděla, že ten postup nebyl zákonný. Trest by měl být podle mého názoru mírnější," uvedl obhájce.

Podle obhajoby 95 procent využitých peněz bylo vráceno a klienti mnohdy nic nepoznali, podle soudu je však nezákonné samotné neoprávněné nakládání advokátem. Žena se včerejšího jednání neúčastnila, omluvila se kvůli důležitým pracovním povinnostem. U krajského soudu celé situace litovala, vliv na její jednání měla podle spisu i závislost na alkoholu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, policie, trest, zpronevěra, advokátka, rozsudek

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.