pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Cenu za celoživotní přínos v oblasti kultury získá Vladimír Körner. Krajské ocenění získá i Divadlo Václav

Zastupitelstvo Olomouckého kraje schválilo na svém zasedání v pondělí 25. února nominace města Zábřeh na Cenu Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury za rok 2018.

Cenu za celoživotní přínos v oblasti kultury (dvorana slávy) získá respektovaný filmový a televizní scenárista, dramaturg a prozaik, čestný občan města Zábřeha pan Vladimír Körner. „Dílo Vladimíra Körnera patří k tomu nejvýznamnějšímu z naší poválečné prózy i filmu. Je autorem více než třiceti filmových a televizních scénářů a vydal téměř dvě desítky prozaických knih. Jeho tvorbu charakterizuje snaha o zachycení osudů řadových, osamělých, bloudících lidí uprostřed zásadních historických zvratů. Typické je baladické ladění příběhů či detailní sonda do psychologie hrdinů. Jeho dílo je zásadně ovlivněno traumatickými zážitky z období konce války. V roce 2019 navíc oslaví Vladimír Körner osmdesáté narozeniny,“ uvedla k nominaci mluvčí zábřežské radnice Lucie Mahdalová.

V kategorii Výjimečný počin roku 2018 v oblasti umění, konkrétně v oblasti divadla, pak krajské ocenění získá václavovský spolek Divadlo Václav, který v roce 2018 oslavil 20 let své činnosti. Nominace mířila za vynikající reprezentaci města Zábřeh i Olomouckého kraje na poli ochotnického divadla a za organizaci celé řady kulturních a společenských akcí, zejména pak nesoutěžní přehlídky amatérských divadelních souborů O Václava z Václavova.

Tisková zpráva

Štítky kultura, ocenění, divadlo

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.