pátek 19. dubna 2024 Rostislav

V těchto dnech kontrolují policisté a strážníci chatoviště. V zimě se tato místa stávala cílem zlodějů

S přicházejícími teplejšími dny se lidé začínají vracet do svých sezónních rekreačních objektů. Aktuálně tedy probíhají v olomouckém regionu kontroly chatovišť ze strany policistů.

Tato místa se během zimy mohla stát cílem útoku zlodějů. Za posledních čtrnáct dní policisté zkontrolovali chatové oblasti v Lutíně, Tovéři, Dolanech, Domašově u Šternberka, Bělkovicích-Lašťanech, Těšíkově a Šternberku.

Včera provedli policisté a strážníci Městské policie Olomouc společnou kontrolu rekreačních objektů v městské části Droždín a Radíkov. Zloději si rádi vybírají hlavně odlehlé a málo zabezpečené objekty, do kterých je snadné se dostat. Majitelé chat a chalup by tedy měli věnovat pozornost zabezpečení svého majetku. Je na místě zabezpečit i kůlky, garáže a přístavky. Obzvlášť pokud v nich mají cennější věci.

„V případě delší nepřítomnosti však doporučujeme odvézt cenné věci do bezpečí. Přestože policisté v rámci své činnosti kontroly rekreačních oblastí provádějí a navazují neformální vztahy s chalupáři, není v jejich silách uhlídat všechny objekty. Proto doporučují udržování dobrých sousedských vztahů.  Při pobytu na chalupě nebuďte neteční, věnujte pozornost svému okolí a pohybu neznámých osob a vozidel. Vaše svědectví může být důležitým vodítkem pro práci policistů,“ řekla policejní mluvčí Lenka Vanková.

Rady pro správné zabezpečení rekreačních objektů: 

  • Zabezpečte si rekreační objekt především certifikovanými mechanickými zábrannými prostředky. Tyto vybírejte a nakupujte především v kamenných prodejnách. V žádném případě si do bytu či domu nepouštějte různé podomní prodejce nabízející obdobné zboží.
  • Pozornost věnujte zejména řádnému zajištění stavebních otvorů (vstupní dveře, okna, verandy).
  • Pro vyšší standard ochrany využijte elektronickou ochranu.
  • Objekt mějte správně pojištěný. Nejen proti krádeži, ale také proti požáru.
  • Nechlubte se před neznámými lidmi majetkem uloženým v objektu.
  • Pro případ vloupání si pořiďte fotodokumentaci cenných věcí.
  • Poznamenejte si výrobní čísla věcí uložených v objektu.
  • Rekreační objekt nepravidelně navštěvujte také v zimním období. Uklizený sníh budí zdání neustálé kontroly.
  • Cenné věci rozhodně přes zimu v rekreačním objektu nenechávejte.
  • Všímejte si pohybu osob a vozidel ve vaší lokalitě. Nebuďte neteční – dnes navštívil zloděj souseda, zítra se to může stát vám!
  • V případě zjištění vloupání do objektu nevstupujte! Na bezplatné lince 158 přivolejte pomoc policie. Před příjezdem policistů z taktických důvodů do objektu nevstupujte a neuklízejte. Mohli byste tak zničit pro kriminalisty to nejcennější, a to stopy, které pachatel na místě zanechal. Spolupracujte s výjezdovou skupinou policie, můžete tak zvýšit šanci na usvědčení pachatele. Můžete například upozornit na věci, které nejsou na svém místě a pachatel je mohl mít v ruce nebo najít věci, které vám nepatří a na místě je zanechal nezvaný návštěvník.

„Od počátku letošního roku do současné doby evidují policisté v rámci Olomouckého kraje již devět případů vloupání do víkendových chat. Za loňský rok bylo v kraji zaregistrováno celkem osmaosmdesát těchto skutků, z toho jich bylo patnáct spácháno na teritoriu územního odboru Olomouc,“ dodala Vanková.

Autoři | Foto PČR

Štítky policie, kontrola, rekreace, chatoviště, chaty

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.