čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Před soudem stanul bývalý radní Dostál. Bývalá zaměstnankyně tvrdí, že ji přiměl k orálnímu uspokojení

Ze sexuálního nátlaku se od včerejška zodpovídá před soudem přerovský politik za ODS Marek Dostál. Trestní oznámení na něj podala jeho bývalá zaměstnankyně, která tvrdí, že ji Dostál z pozice zaměstnavatele ve dvou případech přiměl k orálnímu sexuálnímu styku.

Zneužil tak prý jejích finančních problémů a závislosti na příjmech. Dostál kvůli kauze rezignoval krátce po komunálních volbách na funkci přerovského radního s tím, že chce očistit své jméno. Obžalobu dnes u soudu jednoznačně odmítl. Soud jednání odročil na 18. března.

Podle státní zástupkyně Šárky Pivodové Dostál zneužil pozice zaměstnavatele vůči ženě, která pracovala jako servírka v jeho pohostinství a měla značné finanční potíže. Sexuální nátlak na ni vyvíjel podle obžaloby ve dvou případech v listopadu 2017. Případ vyšel najevo až loni v listopadu krátce po volbách, ve kterých se Dostál dostal do zastupitelstva a následně získal po podpisu koaliční smlouvy ve statutárním městě funkci radního.

Podle obžaloby si muž pozval poškozenou 6. listopadu 2017 do bytu kvůli řešení jejího schodku v tržbě. Tam ji údajně svlékl, lákal ji do sprchy a požadoval po ní orální uspokojení. Žena na to přistoupila z obavy o ztrátu zaměstnání, uvedla žalobkyně. Další incident se podle obžaloby odehrál o několik dní později přímo v pohostinství, kde ženu k sexuálnímu aktu údajně donutil obdobným způsobem.

Dostál obžalobu popřel. Ženu, která jej obvinila, zaměstnal na žádost jejího manžela, řekl. Později zjistil, že se mu z tržby ztrácejí peníze. V bytě se prý setkali, protože s ní chtěl sepsat dlužní úpis. „Brečela, byla roztěkaná a prosila mě, abych to neřekl manželovi. Nakonec jsme se domluvili, že si vezme dlouhé směny," vypověděl Dostál.

Celkovou zpronevěru vyčíslil na 22 tisíc korun, trestní oznámení na ni však nepodal. Připustil, že ji na konci listopadu napadl kvůli ztrácejícím se penězům v kuchyni, nadával jí a třásl s ní. Žena si z toho prý odnesla modřiny. Případ už dřív označil za pomstu bývalé zaměstnankyně, která jej připravila o peníze. Žena nakonec v prosinci 2017 dostala výpověď.

„Žádný sexuální kontakt jsme spolu neměli," dodal Dostál. Soud dnes vyslechl také rodinu ženy. O údajném sexuálního nátlaku se manžel poškozené dozvěděl od svého syna, který matku v pohostinství navštěvoval. Mladík závislý tehdy na drogách jako první Dostála osočil s tím, že se o sexuálním nátlaku dozvěděl od své matky. Manžel vypověděl, že měla celá záležitost na ženu těžký dopad.

Budila se ze sna, plakala, měla přes den stavy úzkosti. Pořád se bála. Trvalo to zhruba půl roku," uvedl muž. Dodal, že po prvním incidentu prý neodešla proto, že měla strach, že přijde o práci. „Věřím jí," dodal. Obžalovaný se stal přerovským radním po zvolení zastupitelstvem loni 5. listopadu. O obvinění se začalo veřejně mluvit na dalším jednání zastupitelstva 19. listopadu, kdy na něj upozornili opoziční zastupitelé. Dostál rezignoval loni 6. prosince, kdy už byla podána obžaloba.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky radní, Dostál, obvinění, zaměstnankyně, soud

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.