úterý 19. března 2024 Josef

Které služby nemusí nájemce platit v pronajatém bytě? Například příspěvek do fondu oprav není povinný

Jedním z důležitých bodů nájemní smlouvy je určení rozsahu a úhrady služeb spojených s nájmem bytu. Pronajímatel a nájemce by se na tom měli domluvit ještě před podpisem smlouvy. Předejdou tak případným sporům. Jaké služby musí pronajímatel zajišťovat? Smí sloučit nájemné a platby za služby do jedné částky? Může vlastník vyžadovat, aby nájemce platil i příspěvek do fondu oprav?

I když tomu tak zpravidla bývá, není povinné, aby nájemní smlouva uváděla, jaké konkrétní služby pronajímatel bytu pro nájemce zajišťuje. V takovém případě zajišťuje pronajímatel nájemci takzvané nezbytné služby. Typicky to jsou dodávky vody, odvoz a odvádění odpadních vod včetně čištění jímek, dodávky tepla, odvoz komunálního odpadu, osvětlení a úklid společných prostor, zajištění příjmu rozhlasového a televizního vysílání, provoz a čištění komínů a provoz výtahu. 

„Ve smlouvě však může být uvedeno, že pronajímatel nebude nájemci zajišťovat žádné služby. Nebo naopak pronajímatel bude podle smlouvy poskytovat nájemci i další služby nad rámec těch nezbytných. Ovšem pronajímatel nemůže po nájemci chtít platit takové služby, ze kterých nemá nájemce přímý okamžitý prospěch,“ říká Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Příkladem platby, ze které nájemce nemá přímý okamžitý prospěch, je příspěvek do fondu oprav. Svým charakterem vytváří finanční rezervu na opravy a rekonstrukci domu. „Některé nájemní smlouvy obsahují ustanovení, podle kterého má nájemce platit služby dle předloženého předpisu plateb. Ovšem právě předpis plateb skýtá položky, jako je příspěvek do fondu oprav, na správu domu nebo pojištění nemovitosti. Ty nelze považovat za služby, takže je nájemce nemusí platit,“ vysvětluje Lukáš Zelený a dodává: „Náklady jako příspěvek do fondu oprav nebo pojištění by měl pronajímatel zvážit v rámci stanovení výše nájemného, nikoli je požadovat přímo od nájemce.“

Po vymezení rozsahu poskytovaných služeb je na místě určit způsob jejich úhrady. Služby mohou být placeny buď zálohově, nebo paušálně. U nájmů uzavřených na dobu delší než 24 měsíců nebo na dobu neurčitou však nelze paušálně platit za dodávku tepla a takzvané vodné a stočné – ty se musí vyúčtovat podle skutečné spotřeby.

Není-li v nájemní smlouvě dohodnuto něco jiného, platí, že nájemce je povinen hradit zálohy nebo úhrady na služby předem na každý kalendářní měsíc, a to nejpozději do pátého dne příslušného kalendářního měsíce spolu s nájemným. 

Tisková zpráva

Štítky nájemce, pronajímatel, dtest, fond oprav

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.