čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Více než polovina obyvatel Olomouckého kraje žije ve městech

Statistici loni v Olomouckém kraji evidovali 402 obcí, mezi kterými bylo 30 měst, 12 městysů a jeden vojenský újezd. Celkový počet obyvatel Olomouckého kraje na začátku roku 2018 dosáhl 633.200, přičemž 56,2 procenta z nich žilo ve městech. Vplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

„Podle Retrospektivního lexikonu obcí 1850 až 1970 náleží nejstarší první písemná zmínka o obci z Olomouckého kraje městu Přerov a pochází z roku 1046. Naopak nejnovější první písemná zpráva o obci Vincencov je z roku 1798," komentovala údaje Joanna Pozdíšková z olomoucké pobočky ČSÚ.

Necelá šestina obyvatel Olomouckého kraje na začátku roku 2018 bydlela v krajském městě Olomouci (100.494 lidí), které je městem statutárním. Statutárními městy jsou také Prostějov (43.798 osob) a Přerov (43.565 osob). Z 30 měst v Olomouckém kraji měla nejméně obyvatel města Úsov (1181 lidí), Potštát (1183) a Žulová (1248).

Zvláštní postavení mezi obcemi kraje má podle Pozdíškové vojenský újezd Libavá. Nemá žádné obyvatele, ale svou výměrou 23.549 hektarů je nejrozlehlejší obcí Olomouckého kraje. Další pozice připadá s velkým odstupem Olomouci (10.333 hektarů) a Loučné nad Desnou (9434 hektarů. Naopak mezi nejmenší obce v kraji loni patřil Strukov na Olomoucku (52,9 hektaru), Oldřichov (94,7 hektarů) a Grymov (103,7 hektarů) na Přerovsku.

Nejvýše položenou obcí kraje je Ostružná na Jesenicku, ve které střed zastavěné plochy leží v nadmořské výšce 694 metrů. Nejníže položenými obcemi jsou Lobodice a Uhřičice na Přerovsku, které mají shodnou nadmořskou výšku 198 metrů.

Nejvzdálenější obcí od sídla kraje v Olomouci je Bílá Voda v severním cípu Jesenicka u hranic s Polskem. Její obyvatelé musí do krajského města překonat cestu dlouhou 141 km. „Ve srovnání s jinými obcemi mají nejdelší dopravní vzdálenost také do sídla správního obvodu obce s rozšířenou působnosti, tedy 40 km do města Jeseníku," upozornila Pozdíšková. Nejblíže středu krajského města je pak položena obec Křelov-Břuchotín, kterou dělí vzdálenost 5,1 kilometru.

Nejdelší název obce v kraji má 20 znaků. Je to například Domašov nad Bystřicí, Domašov u Šternberka, Hustopeče nad Bečvou, Kobylá nad Vidnavkou, Luboměř pod Strážnou a Pavlovice u Kojetína. „V případě obce Buk naopak jde o nejkratší název složený ze tří písmen," řekla Pozdíšková.

Některé obce v Olomouckém kraji mají stejný název. Jsou to například Bohuslavice na Prostějovsku a Šumperku, Doloplazy na Olomoucku a Prostějovsku, Jindřichov na Šumperku a Přerovsku a či Lipová na Prostějovsku a Přerovsku.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, demografie, zajímavosti, obce, ČSÚ, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.